- Svarteper-spill om sykehusene

- Direktørene er fyrbøtere i helvete. De presses nedenfra av pasienter og de ansatte, og de presses ovenfra av byråkrati og eierne i fylkeskommunene og staten. Direktørene blir tvunget til å kjøre slalåm, og får aldri mulighet til å lede sykehusene på en profesjonell måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier professor Jan Grund ved Handelshøyskolen BI og mangeårig deltaker i debatten om organiseringen i helsevesenet. Han ser på den siste ukas utspill fra direktørene ved de største sykehusene som et svarteperspill, et direkte resultat av at sykehusene er overadministrert og underledet.

- Krangelen om underskuddet i sykehusene er ikke noe annet enn et spill der alle har gode kort på hånda. Svaret er å frigjøre sykehusene fra eierne. Sletting av gjelden løser ikke problemet, sier Grund. Han mener likevel det vil være feil å innfri kravet deres om å slette den skyhøye gjelden - uten samtidig å stille krav til forbedring av effektiviteten.

AS ikke svaret

- Svaret på problemet er å fristille sykehusene fra eierne. De må fungere som en bedrift med frihet og ansvar. Det vil gi dem rom til å utvikle seg i riktig retning. I dag er de ikke i stand til å styre seg selv på et faglig forsvarlig vis. Da hjelper det ikke hvor mye penger som pøses inn, mener Grund.

Å gjøre sykehusene om til aksjeselskaper er ingen løsning, ifølge professoren.

- AS-debatten er en blindgate. En fristilling av sykehusene er mulig innenfor dagens system.

Nedprioritert

- Staten gir med den ene hånda og tar med den andre. Sammenliknet med andre land har vi ikke prioritert sykehusene høyt nok. Det er ikke på grunn av manglende politisk vilje, men fordi vi har hatt så ambisiøse opptrappingsplaner, blant annet for psykiatrien og eldreomsorgen, at sykehusene er blitt nedprioritert, sier Grund.