Sveaas tjente 1,8 mrd. i fjor

Salget av tre offshoreskip og god utvikling i Advanzia Bank ga milliardoverskudd for Christen Sveaas i 2018.

Godt år: 2019 ble et svært godt år for Christen Sveaas .
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Godt år: 2019 ble et svært godt år for Christen Sveaas . Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

(Hegnar.no): Investeringsselskapet til Christen Sveaas, Kistefos, fikk et kjempehopp i resultatet i fjor. Det skyldes i stor grad at Viking Supply Ships, hvor Kistefos eier 78,3 prosent, solgte tre isbrytere som totalt ga rederiet en gevinst på 2,46 milliarder svenske kroner.

Det ble også et godt år for Advanzia Bank, hvor Kistefos eier i overkant av 60 prosent. Banken økte resultatet etter skatt med 26 prosent til 570 millioner kroner.

Kistefos-konsernet fikk et resultat etter skatt på 1,79 milliarder kroner i 2018, sammenliknet med 0,34 milliarder kroner året før.

Driftsinntektene beløp seg til 14,38 milliarder kroner, mot 9,38 milliarder kroner i 2017.

Ved utgangen av 2018 hadde konsernet en bokført egenkapital på 3,09 milliarder kroner. Ifølge Kapitals 400 rikeste, hadde Christen Sveaas en formue på 5,5 milliarder kroner i 2018.

Mens skipssalg reddet bunnlinjen til Viking Supply Ships i fjor, vedvarte de svake markedsforholdene for offshoreskip.

Dette førte også til at rederiet fikk på plass en restruktureringsløsning i januar i fjor, før det innbringende salget av skipene. Som en del av restruktureringen ble det skutt inn 123 millioner kroner i egenkapital og det ble inngått en avtale med bankene om reduserte låneavdrag, skriver Finansavisen.

Viking Supply Ships tror markedet forblir utfordrende i 2019 som følge av den høye tilbudssiden. Rederiet har en flåte på fem ankerhåndteringsskip, hvorav fire med isklasse.

Kistefos sine investeringer omfatter blant annet shipping og offshore.

Andre økonominyheter:
Aksjen har doblet seg - meklerhus spår videre rally
Tjente 6,71 millioner ved roret i Røkke-selskap