Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svein (48) og kollegaene har reddet 3350 flyktninger til havs: - Jeg blir helt nummen

Patruljerer farvannet mellom Tyrkia og Hellas seks timer hver dag.

TO BARN DØDE: Etter å ha fått melding om at en båt var i ferd med å synke 27. oktober i fjor, var den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss» først på stedet. Redningsforholdene var svært utfordrende med sterk vind og høy sjø. Til sammen ble 122 personer reddet om bord i redningsskøyta. To av barna som ble tatt om bord, var døde. Foto: «Peter Henry von Koss» / Kripos
TO BARN DØDE: Etter å ha fått melding om at en båt var i ferd med å synke 27. oktober i fjor, var den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss» først på stedet. Redningsforholdene var svært utfordrende med sterk vind og høy sjø. Til sammen ble 122 personer reddet om bord i redningsskøyta. To av barna som ble tatt om bord, var døde. Foto: «Peter Henry von Koss» / Kripos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LESVOS (Dagbladet): I farvannet mellom den greske øya Lesvos og Tyrkia patruljerer den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss». Når Dagbladet besøker skøyta, skinner sola og havet er blikk stille.

Men i det samme farvannet har altfor mange flyktninger mistet livet på sin ferd mot Europa.

- Før jul plukket vi opp 50 personer fra sjøen. Vi klarte å redde 48, men to druknet. Hadde ikke vi vært der, så hadde nok alle druknet, forteller styrkesjef Svein Walle til Dagbladet.

Har plukket opp 3350 personer Siden juli 2015 har Norge bidratt med redningsskøyta i Frontex sitt arbeid med å patruljere det høytrafikkerte grenseområdet og redde liv. Båten er på vannet minst seks timer hver dag, og det norske mannskapet fra både politiet og Redningsselskapet er i Hellas fire uker om gangen.

Dette er Walles andre periode i Hellas.

- For to dager siden fant vi en gummibåt med 36 mennesker om bord. Det var mye vann i båten, men vi fikk dem alle trygt om bord og ga dem tepper og mat.

REDDER LIV: Svein Walle er styrkesjef på redningsskøyta «Peter Henry von Koss» som patruljerer i området mellom Tyrkia og den greske øya Lesvos.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
REDDER LIV: Svein Walle er styrkesjef på redningsskøyta «Peter Henry von Koss» som patruljerer i området mellom Tyrkia og den greske øya Lesvos. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Totalt har den norske båten plukket opp 3350 flyktninger siden juli, og Walle forteller at det har vært mange sterke scener.

- Det er veldig mange inntrykk, men det oppleves som meningsfylt. Man blir nummen. Det setter ting i perspektiv når man kommer fra trygge, gode Norge, og man tenker over hvor godt vi har det.

Listhaug kastet på sjøen Også det greske politiet sier «Peter Henry von Koss» har betydd mye.

- Det norske bidraget har bidratt med mye profesjonalitet. Det har vært viktig for oss i en krevende periode, sier en representant for den greske kystvakta.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug fikk selv en tur med redningsskøyta på tirsdag, og fikk også erfare hvordan en redningsoperasjon utføres. Listhaug ble kastet i vannet - riktignok med en redningsdrakt - men ministeren ga uttrykk for at det uansett var en nyttig opplevelse.

- Det er veldig spesielt, selv om det så klart blir noe helt annet når man har på overlevelsesdrakt. Øyeblikket man ser en sånn båt hvis man holder på å drukne, må være helt fantastisk. Jeg kaller det norske mannskapet her for helter, sier hun til Dagbladet.

Risikerer retur til Tyrkia Statsråden benyttet også anledningen til å annonsere at Norge vil videreføre bidraget til Frontex for seks nye måneder.

PLUKKES OPP: Bildet er fra en redningsaksjon 26. oktober i fjor. Den norske redningsskøyta har en besetning på seks personer, og her er to av dem ute i en gummibåt for å redde flyktninger i sjøen. Foto: «Peter Henry von Koss» / Kripos
PLUKKES OPP: Bildet er fra en redningsaksjon 26. oktober i fjor. Den norske redningsskøyta har en besetning på seks personer, og her er to av dem ute i en gummibåt for å redde flyktninger i sjøen. Foto: «Peter Henry von Koss» / Kripos Vis mer

Tidligere på dagen hadde Listhaug vært på besøk i det omdiskuterte og delvis norskfinansierte flyktningmottaket Moria, der både voksne, barn og enslige mindreårige asylsøkere er gjerdet inne i påvente av hva som skal skje videre.

Svært mange av dem fant veien fra Tyrkia til Hellas over nettopp det farvannet «Peter Henry von Koss» patruljerer.

Listhaugs besøk skjer samtidig som returavtalen mellom EU og Tyrkia er i ferd med å implementeres. Den nye returavtalen mellom EU og Tyrkia innebærer at alle nyankomne til Hellas blir internert i store leire i påvente av at asylsøknadene deres skal ekspressbehandles før de blir sendt tilbake til Tyrkia. Det gjelder også flyktningene den norske redningsskøyta plukker opp.

- Engstelige og redde Ifølge returavtalen skal EU hente én syrier fra Tyrkia for hver flyktning som blir returnert. Så langt er 79 syrere hentet ut, ifølge nye tall fra EU-kommisjonen.

Hellas er kritiske til Europas manglende innsats, og internasjonale organisasjoner mener returen til Tyrkia kan bryte med menneskerettighetene.

Styrkesjef Walle forteller at flyktningene som plukkes opp er lettet over å bli reddet om bord, selv om de går en usikker framtid i møte når de blir overlevert til greske myndigheter.

- Mange er engstelige og redde, men de er veldig takknemlige.

MANNSKAPET: Sylvi Listhaug besøkte redningsskøyta «Peter Henry von Koss» på Lesvos. Skipet patruljerer i området mellom den greske øya og Tyrkia, og har plukket opp 3350 flyktninger fra sjøen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MANNSKAPET: Sylvi Listhaug besøkte redningsskøyta «Peter Henry von Koss» på Lesvos. Skipet patruljerer i området mellom den greske øya og Tyrkia, og har plukket opp 3350 flyktninger fra sjøen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart