Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svein Aaser trekker seg som styreleder i Telenor

Med umiddelbar virkning.

GÅR AV: Svein Aaser går av som Telenor-styreleder med umiddelbar virkning etter at Nærings- og fiskeridepartementet har meddelt nominasjonskomiteen i Telenor at Aaser skal skiftes ut.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GÅR AV: Svein Aaser går av som Telenor-styreleder med umiddelbar virkning etter at Nærings- og fiskeridepartementet har meddelt nominasjonskomiteen i Telenor at Aaser skal skiftes ut. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svein Aaser trekker seg som styreleder i Telenor med umiddelbar virkning.

Det er næringsminister Monica Mæland (H) som har varslet nominasjonskomiteen i Telenor om at Aaser skal skiftes ut, ifølge en pressemelding fra departementet.

«Næringsministeren representerer majoritetseieren i Telenor. Hun har uttrykt manglende tillit til Svein Aaser som styreleder i Telenor. Aaser trekker seg som styreleder med umiddelbar virkning. Nærings- og fiskeridepartementet har meddelt nominasjonskomiteen i Telenor at Aaser skal skiftes ut som styreleder», heter det i pressemeldinga.

Ny informasjon - Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Bakgrunnen er styrets håndtering av den såkalte VimpelCom-saken. Telenor er en av aksjeeierne i  mobilselskapet VimpelCom.

IKKE TILLIT: 
- Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sier næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE TILLIT: - Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sier næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Telenor-toppene har flere ganger blitt kalt inn på teppet av næringsminister Mæland, og også av tidligere næringsminister Trond Giske i 2012.

- Jeg har nå fått ny informasjon om saken. Dette er informasjon som både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og jeg burde fått tidligere. Det mener jeg er alvorlig, sier Mæland.

Etterforskes Vimpelcom, som har hovedkontor i Nederland og delvis eies av norske Telenor, etterforskes av nederlandske myndigheter for overføringer til presidentdatter Gulinara Karimona i Usbekistan.

- Av hensyn til etterforskningen kan jeg foreløpig ikke si mer om den nye informasjonen vi har mottatt, sier Mæland.

Vimpelcom skal ved to anledninger ha betalt til sammen 55 millioner amerikanske dollar til Takilant Ltd, hvor presidentdatteren i realitet er eier: 25 millioner i november 2007, og 30 millioner dollar i oktober 2011.

Nederlandske påtalemyndigheter mener at disse utbetalingene er å regne som bestikkelser for å få myndighetene i Usbekistan til å gi lisenser og tillatelser til Vimpelcom.

- Krevende og kompleks I en pressemelding bekrefter også Aaser selv at han nå trekker seg som styreleder.

- På styrets initiativ har Telenor nylig gjennomført en strategisk gjennomgang av sitt eierskap i VimpelCom Ltd. Denne gjennomgangen førte til at Telenors styre sammen med ny konsernsjef besluttet å selge minoritetseierposten i VimpelCom Ltd. Som en del av denne gjennomgangen var det også naturlig for meg å vurdere min egen posisjon. VimpelCom-saken har pågått over flere år, og håndteringen har vært krevende og kompleks, sier Svein Aaser.

- En svært viktig oppgave for meg som styreleder har vært å utnevne ny konsernsjef, samt legge til rette for at Telenor skulle selge seg ut av VimpelCom for å fokusere på selskapets kjernemarkeder. Min viktigste jobb har vært å legge et grunnlag for Telenors overgang fra en telekommunikasjonsaktør til å bli en global leverandør av internettjenester. Dette mener jeg at vi har oppnådd, sier Aaser.

Etterforskningen av VimpelCom har vært belastende for Telenor, ifølge Aaser.

- Jeg understreker at det er VimpelCom som er under etterforskning, og at Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne i saken. Selskapet avventer fortsatt etterforskningens konklusjoner, sier han.

- Det har vært uenighet mellom meg som styreleder og departementet rundt håndteringen av VimpelCom-saken. Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg. Utover dette har jeg ingen ytterligere kommentarer, avslutter han.
Aaser går av som styreleder i Telenor Næringsminister Monica Mæland (H) har varslet nominasjonskomiteen i Telenor om at styreleder Svein Aaser skal skiftes ut med umiddelbar virkning. Næringsministeren representerer majoritetseieren i Telenor. Hun har uttrykt manglende tillit til Svein Aaser som styreleder i Telenor. Aaser trekker seg som styreleder med umiddelbar virkning. Nærings- og fiskeridepartementet har meddelt nominasjonskomiteen i Telenor at Aaser skal skiftes ut som styreleder. - Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sier næringsminister Monica Mæland (H) Bakgrunnen er styrets håndtering av den såkalte VimpelCom-saken. Telenor er en av aksjeeierne i  mobilselskapet VimpelCom. - Jeg har nå fått ny informasjon om saken. Dette er informasjon som både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og jeg burde fått tidligere. Det mener jeg er alvorlig, sier Mæland. Politimyndigheter i flere land etterforsker mobilselskapet VimpelComs virksomhet i Usbekistan. - Av hensyn til etterforskningen kan jeg foreløpig ikke si mer om den nye informasjonen vi har mottatt, sier Mæland. Staten eier 53,97 prosent av Telenor.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling