Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svein-Erik Edvartsen med nytt angrep på NFF

Etter to år uten Svein-Erik Edvartsen i en norsk toppfotballkamp og med to NFF-forlik bak seg, har den tidligere toppdommeren fått nok.

KAMPLYSTEN: Svein-Erik Edvartsen har fått beskjed av dommerkomiteen i Norges Fotballforbund at han ikke er i planene deres de kommende åra. Det får den tidligere toppdommeren til å reagere, og han vil nå ta fotballforbundet for retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAMPLYSTEN: Svein-Erik Edvartsen har fått beskjed av dommerkomiteen i Norges Fotballforbund at han ikke er i planene deres de kommende åra. Det får den tidligere toppdommeren til å reagere, og han vil nå ta fotballforbundet for retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en høyst offentlig skandale da toppdommer Svein-Erik Edvartsen (39) for to år siden ble vraket som dommer for eliteserien i fotball.

Siden har han og Norges Fotballforbund (NFF) inngått to forlik, både om dommervrakingen og da han seinere fikk sparken som seksjonsleder i forbundet.

- Livstidsstraff

Selv med dette i bagasjen vurderer nå dommeren som var rangert som nest best i Norge i 2017 igjen å gå til sak mot fotballforbundet etter at han ble vraket igjen denne sesongen.

- Jeg er i praksis ilagt livstidstraff som toppdommer på grunn av to forlik. Ingen jeg har snakket med er enige i at livstidstraff som toppdommer er OK i denne casen, sier Edvartsen til Dagbladet.

En steil konflikt med dommersjef Terje Hauge og anklager om mobbing og trakasseringen fra tidligere kolleger har vært noe av bakgrunnen for saken.

NY JOBB: Svein-Erik Edvartsen har fått hundretusener fra NFF. Nå jobber han som styreleder i et artist- og eventbyrå og som dommerekspert for spillselskapet Nordicbet. Foto: Bjørn Langsem
NY JOBB: Svein-Erik Edvartsen har fått hundretusener fra NFF. Nå jobber han som styreleder i et artist- og eventbyrå og som dommerekspert for spillselskapet Nordicbet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Da det i 2017 ble inngått forlik om dommerrollen, het det at «det skal etableres arenaer slik at Svein-Erik Edvartsen gis muligheten til å gjenskape nødvendig tillit».

Der har NFF snudd:

- Det som har skjedd etter forliket er en avskjedigelse fra fast stilling, det er to søksmål og det er et nytt forlik, så de uttalelsene ble gitt under helt andre forutsetninger enn hva som gjelder i dag, sa konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn til NRK i januar.

Reagerer

Uttalelsen har gitt Edvartsen og hans advokat John Christian Elden vann på mølla til å vurdere nytt søksmål.

- Denne uttalelsen er blitt det beste kortet vi har. Som vanlig fra Fisketjønn, som er den samme som lovet å skape arenaer. Da Edvartsen aksepterte å bli kjøpt ut fra stillingen sin i NFFs ledelse selv om det ikke var noe grunnlag for at han måtte slutte, var den viktigste årsaken at NFF var helt klare i forliksteksten på at dette ikke fikk noen negativ innvirkning på dommerkarrieren, og at det snarere tvert imot ville vise hans medgjørlighet og kompromissevne, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

-At Fisketjønn offentlig bekrefter vår mistanke om at noen har koblet sakene og ikke likte at de måtte kjøpe ut Edvartsen, er juridisk gull for oss, men sier mest om det Janusansikt som vises mot Edvartsen, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med Nils Fisketjønn, som var på ferie i utlandet og viste videre til NFF.

- Ingen kan kreve å dømme på toppnivå, og dommerkomiteen har suveren rett til å velge ut dommere til toppfotballen i Norge. Denne saken har vi kommentert før, og vi har ingen ytterligere kommentarer, sier kommunikasjonssjef Ynge Haavik i NFF.

- Kan framstå rabiat

Både Edvartsen og Elden opplever at NFF ikke har vist noe interesse for at Edvartsen kan gjenopprette tillit

- Den eneste grunnen til at han aksepterte å bli kjøpt ut av lederjobben, var at han prioriterte å være dommer og derfor valgte det.

Elden og Edvartsen har ennå ikke sendt søksmålsvarsel til NFF, noe som kan bety en arbeidsrettssak. Etisk komité i NFF anbefalte seinest i november 2018 at det bør etableres en arena der den tidligere toppdommeren kan gjenreise tillit.

- Jeg er klar over at jeg fort kan framstå som rabiat hvis vi saksøker NFF på nytt, men urimeligheten i vedtaket om at jeg ikke får dømme er så stor at jeg har bedt Elden vurdere alle juridiske sider ved dette, sier Edvartsen.

- Vi har samlet sammen en del rettspraksis som kan brukes hvis vi først må i retten, for det spillet enkeltpersoner i ledelsen i NFF nå holder på med, lukter ikke godt. Neppe heller for en ordentlig dommer, mener advokat Elden.

- Driti på draget

ADVOKAT: John Christian Elden har bistått Svein-Erik Edvartsen i sakene mot NFF. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVOKAT: John Christian Elden har bistått Svein-Erik Edvartsen i sakene mot NFF. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

De mener blant annet at 39-åringen har blitt utsatt for usaklig forskjellsbehandling, at vedtakene går på hans yrkesutøvelse og at han er blitt gitt livtidsstraff uten anklage eller dom.

I tillegg til søksmålene i etterkant av dommeravskjeden og sparkingen som seksjonsleder, saksøkte også Edvartsen NFFs kommunikasjonsdirektør Svein Graff for injurierende påstander da Graff sa at Edvartsen hadde utført handlinger som var «uforenlig» med jobben i NFF. Dette søksmålet ble også forlikt i fjor sommer, selv om Graff var innstilt på å ta det for retten.

- Når Fisketjønn også trekker inn et personlig søksmål mellom Edvartsen og Graff som Graff selv ønsket å få behandlet i Oslo tingrett i stedet for at partene ble enige, er de kort sagt «busted», mener John Christan Elden.

- Graff hadde driti på draget, og visste det, samtidig som NFF forlangte at Edvartsen trakk søksmålet for å få forliket som gjorde at han kunne følge drømmen sin om å dømme videre. Offisielt ønsket de ikke at sakene skulle kobles. Da burde Fisketjønn være varsom med å bruke dette som argument i en diskusjon om Edvartsens faglige kompetanse til å være toppdommer, sier advokaten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!