Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemtland-saken

Svein Jemtland dømt til 18 års fengsel for drapet på Janne Jemtland

Svein Jemtland funnet skyldig i drap av Hedmarken tingrett. Anket dommen på stedet.

DOM: Mandag falt dommen mot Svein Jemtland. Foto: Privat
DOM: Mandag falt dommen mot Svein Jemtland. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Svein Jemtland (47) dømmes til 18 års fengsel for drapet på kona Janne Jemtland (36).

Nesten et år etter at Jemtland ble skutt og seinere dumpet i Glomma falt dommen i Hedmarken tingrett klokka 10.00 i dag.

Tingrettsdommer Trond Christoffersen leste opp slutningen i retten. Svein Jemtland sto oppreist og fortrakk ikke en mine under opplesningen.

Jemtland er også dømt til å betale erstatning på 400 000 kroner til begge sønnene, til sammen 800 000 kroner.

Dommen er i tråd med statsadvokatens påstand. Han anket dommen på stedet etter at kjennelsen var ferdig opplest.

Nekter

Jemtland nekter for drapet. Han hevder at det dødelige skuddet i panna gikk av ved et uhell da han skal ha forsøkt å avvæpne kona fordi hun truet «med å skyte av ham balla».

SISTE DAG: I dag er siste dag i rettssaken mot Svein Jemtland, som er tiltalt for drapet på kona Janne. Nå forteller Jannes bror, Terje Opheim, om hvordan de siste ukene har vært for ham. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han hevder han aldri hadde fingeren på avtrekkeren, og at skuddet gikk av da de to falt i bakken under krangelen. Han har erkjent straffbare handlinger i etterkant av at skuddet falt, som kan falle under straffelovens paragraf 195 om likskjending.

Det er allerede signalisert fra Jemtlands forsvarere at han vil anke en drapsdom. Først etter at kjennelsen er ferdig opplest seinere i dag, vil Svein Jemtland opplyse om han vil anke på stedet eller ta to ukers betenkningstid.

Påstand på 18 år

Aktor, statsadvokat Iris Storås, la ned påstand om at den tidligere fremmedlegionæren blir funnet skyldig i forsettlig drap og dømt til fengsel i 18 år.

- Etter min vurdering, kan det ikke være tvil om at det er særdeles skjerpende omstendigheter her. Selve skuddet er ikke nok til det, men det viser styrken i tiltaltes forsett. Handlingen framstår som en ren henrettelse, og han finner fram pistolen. Skuddet er midt i panna, og det er ingen annen grunn enn at han skyter for å drepe, sa Storås i retten.

Hun pekte også på Svein Jemtlands handlinger etter skuddet, da han blant annet pakket liket av kona inn i plast.

Han gjorde et omfattende arbeid med å skjule spor etter drapet, og løy i tillegg overfor familie, venner og politi om at han ikke visste hva som hadde skjedd med kona.

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Som følge av dette ble det satt i gang en stor leteaksjon samtidig som ektemannen visste hvor kona var. Ifølge Svein Jemtland lot han kone ligge innpakket i plast i en bil i et døgn før han kjørte åtte mil til Eid bru ved Glomma og dumpet henne der. Påtalemyndigheten mener imidlertid Janne Jemtland ble druknet maks to til tre timer etter skuddet.

Ba om frifinnelse

Forsvarerne mener det er tvil om hva som virkelig skjedde, både da skuddet ble avfyrt og i dagene etterpå. De la ned en påstand om frifinnelse. Forsvarerne mener han ikke kan dømmes til mer enn 15 års fengsel om tingretten finner ham skyldig.

– Slik vi ser det, er det ikke bevismessig dekning for å utelukke Jemtlands forklaring. Dette er det han er tiltalt for og nekter straffskyld for. Det som skjer etterpå erkjenner han og tar ansvar for, sa hans forsvarer, Ida Andenæs, i deres prosedyre.

Hun og Christian Flemmen Johansen mener påtalemyndigheten ikke har fått bevist at drapet ble gjort med forsett og at de heller ikke kan bevise at Janne Jemtland ble druknet etter to til tre timer, slik obduksjonsrapporten viser.

Forsvarerne skjønner heller ikke hvilken motivasjon Svein Jemtland skulle ha for å lyve om hva som skjedde etter at skuddet falt.

– Hvorfor i all verden skal han forklare seg uriktig? Stort verre enn det han forklarer, kan det ikke bli. Det henger ikke på greip. Det gir ingen mening. Jeg mener dette er det viktigste beviset for at det Jemtland sier, stemmer.

Erstatning til barna

Janne Jemtland ble funnet dumpet i Glomma 13. januar i år, over to uker etter at skuddet falt og dagen etter at Svein Jemtland ble pågrepet. Han har hele tida nektet straffskyld for drap.

Barnas bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen, var heller ikke nådig i sin vurdering av Svein Jemtlands opptreden overfor barna.

Hun nedla et oppreisningskrav om til sammen 800 000 for de to sønnene, at Svein Jemtland fradømmes arveretten og retten på penger fra livsforsikring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!