Svein Jemtland nekter straffskyld

Ankesaken etter drapet på Janne Jemtland i gang i lagmannsretten. Skal vise video av Jemtland på åstedet.

NEKTER: Drapstiltalte Svein Jemtland ble dømt til 18 års fengsel i Hedmarken tingrett i desember i fjor. I dag startet ankesaken mot ham. Foto: Christian Roth Christensen og privat
NEKTER: Drapstiltalte Svein Jemtland ble dømt til 18 års fengsel i Hedmarken tingrett i desember i fjor. I dag startet ankesaken mot ham. Foto: Christian Roth Christensen og privatVis mer

HAMAR (Dagbladet): Svein Jemtland (48) ankom Eidsivating lagmannsrett like før retten ble satt klokka 09.00 i dag.

Han har i dag kvittet seg med det lange skjegget som han stilte opp med under behandlingen i tingretten. Han snakker med fatning når lagmann Nina Sollie spør Jemtland om personalia.

Nekter straffskyld

Statsadvokat Iris Storås leste opp drapstiltalen mot Jemtland, som svarte klart og tydelig «nei» på om han erkjenner straffskyld.

Like etterpå holder Storås sitt innledningsforedrag, der hun gjør rede for hva påtalemakten mener skjedde da Janne Jemtland ble drept utenfor parets bolig natt til 29. desember 2017.

Først går statsadvokaten kronologisk gjennom fra da Jemtland-paret møttes i 2001, da Svein Jemtland tjenestegjorde i den franske fremmedlegionen. Jemtland har to sønner, en gutt på nå 12 og en på 15.

I RETTEN: Statsadvokat Iris Storås og Jemtlands forsvarer Ida Andenæs. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I RETTEN: Statsadvokat Iris Storås og Jemtlands forsvarer Ida Andenæs. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Storås går dermed raskt gjennom hendelsesforløpet 28. og 29. desember 2017, da Jemtland-paret var på romjulsfest på samfunnshuset Veldre i Brumunddal før de kom hjem rundt klokka 02.00 på natta. Parets eldste sønn som da skal ha vært våken har forklart at han hørte et smell rundt 02.15 denne natta.

- Etter dette har ingen hørt eller sett Janne Jemtland i live, sier Storås i retten.

Ny rekonstruksjon

Det er ikke omstridt at skuddet falt på trappa utenfor parets hjem rundt klokka 02.15 denne natta, men opptakten til det og detaljer rundt hendelsen er fortsatt omstridt.

Derfor er det også gjort en ny rekonstruksjon etter at tingrettsdommen falt. Denne ble gjort 3. mai i år på åstedet. Jemtland var selv med på rekonstruksjonen som ble filmet i sin helhet. Hele denne videoen vil bli spilt av i sin helhet i lagmannsretten.

Saken i Eidsivating lagmannsrett er satt med såkalt meddommsrett, to fagdommere og fem lekdommere. Jemtland ble dømt til 18 års fengsel for forsettlig drap i en knusende dom i Hedmarken tingrett fra desember i fjor.

Hevder det var ulykke

Den tidligere fremmedlegionæren hevder imidlertid at drapet var uaktsomt, og at pistolskuddet som traff henne i hodet gikk av da han forsøkte å avvæpne kona. Hedmarken tingrett så på den forklaringen som usannsynlig.

LAGDOMMERE: Terje Hoffmann og Nina Sollie. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LAGDOMMERE: Terje Hoffmann og Nina Sollie. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Storås bruker deler av innledningsforedraget til å gå gjennom bevisene som skal legges fram i tingretten. De inkluderer blant annet funn av blod i flere biler Jemtland disponerte, funn av blod og avgiftsfri diesel langs en sidevei i Brumunddal og funn av blod på parets eiendom.

Det ble også funnet blod i flere biler den drapstiltalte disponerte. Blodet som ble funnet stammet fra Janne Jemtland.

DOM: Mandag falt dommen mot Svein Jemtland. Video med tillatelse: TV 2 Vis mer

I tillegg har han erkjent å ha dumpet liket i Glomma ved Eid bru omkring åtte mil unna åstedet, men retten og Jemtland var uenig om når frakten av liket fant sted. Ifølge han skjedde ikke dette før omkring et døgn etter at Jemtland var skutt, men rettsmedisinerne har konkludert med at tobarnsmora døde av drukning.

Det var Svein Jemtland selv som meldte kona savnet 30. desember i fjor, omkring halvannet døgn etter at hun ble skutt. Først tre dager etter ble hun meldt formelt savnet, og en omfattende leteaksjon ble satt i gang.

Da ble flere av blodfunnene gjort, men ektemannen fortalte ingen hva som egentlig hadde skjedd. Først 12. januar ble han pågrepet og siktet for drap. Dagen etter ble kona funnet pakket inn i plast med et lastebilbatteri festet med en stropp rundt livet på bunnen av Glomma.

Til sammen 36 vitner skal forklare seg i ankesaken, blant annet flere familiemedlemmer. Flere av disse forklarte seg også i tingrettssaken.