VÅPEN: Janne Jemtland skal ha blitt drept med dette våpenet, en Makarov 9 millimeter pistol. Foto: Politiet
VÅPEN: Janne Jemtland skal ha blitt drept med dette våpenet, en Makarov 9 millimeter pistol. Foto: PolitietVis mer

Jemtland-drapet

- Svein Jemtland sa han ville «bli kvitt en body»

Påtalemyndigheten mener Janne Jemtland døde av drukning. De vil ennå ikke svare hvordan.

HAMAR (Dagbladet): Rettsmedisinere mener at Janne Jemtland (36) døde av drukning maks to til tre timer etter at hun ble påført et dødelig skudd i panna utenfor boligen til hun og mannen Svein Jemtland (47) i Brumunddal.

Det harmonerer overhodet ikke med Svein Jemtlands forklaring i Hedmarken tingrett under den første rettsdagen i går.

JEMTLAND-SAKEN: I dag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Han hevder at han først kjørte Janne Jemtland mot Eid bru i Våler på kvelden fredag 29. desember, etter at hun skal ha blitt skutt rundt 02.15 natt til den dagen.

Sentral vitneførsel

Statsadvokat Iris Storås er foreløpig taus på hva påtalemyndighetens teori er. Hun er også taus hvordan rettsmedisinere som obduserte Jemtland vil redegjøre for dødstidspunkt og dødsårsak når de skal vitne i retten.

Hun vil ikke si om de mener at Svein Jemtland lyver, men at påtalemyndigheten og han har forskjellige forklaringer på hendelsesforløpet.

Dagbladet vet at vitneførselen og de elektroniske sporene i Jemtland-saken kan bli svært sentrale i den videre bevisførselen fra begge parter. I tillegg til at Svein Jemtland sendte Snapchat-meldinger tidlig på morgenen 29. desember og «forkledde» meldinger til kona om hun ville ha frokost samtidig som hun skal ha vært død.

Ifølge Jemtland lå hun da fremdeles i bagasjerommet på en bil han hadde hjemme. Påtalemyndigheter har ikke bestridt dette direkte, men konfronterte i retten i går den tiltalte 47-åringen med direkte spørsmål om han var sikker på at hun lå i bilen fra han pakket henne inn og fram til han dumpet henne i Glomma.

- Om jeg er sikker på at hun er i bilen? Ja, det er jeg hundre prosent sikker på, svarte han i retten i går.

«Kvitt en body»

Statsadvokaten vil fortsatt ikke svare på når eller hvor de mener Janne Jemtland døde av drukning. Dette er heller ikke noe som framkommer i tiltalen mot ham.

Dagbladet vet imidlertid at Jemtland selv skal ha kontaktet en venn på ettermiddagen 29. desember med beskjed om at han «skulle bli kvitt en body».

Ifølge hans egen forklaring hadde han før dette fraktet blodig snø ned fra familiens hjem mot Brumunddal sentrum tidlig på morgenen 29. desember. Deretter skal han ha kjørt hjem igjen og sovnet, før han fikk besøk av broren sin og deretter reiste på besøk hos en kamerat.

- Hadde liket i bilen

Ifølge tiltalte lå liket av Janne Jemtland i bilen hans hele denne perioden. Hva påtalemyndigheten mener har skjedd i mellomtida, er foreløpig uklart.

I sin frie forklaring sa Svein Jemtland at han i ettertid tok kontakt med en person og fikk lånt en bil. Han skal ha lagt igjen mobilen hjemme for å skjule spor da han skulle hente denne bilen. Han fant da ikke mannen, og måtte kjøre hjem igjen.

Deretter skal han ha hentet bilen, og så fraktet Janne Jemtland til Eid bru i Våler, omkring åtte mil unna parets hjem.

Han dumpet liket av kona, som var pakket inn i plast, utfor brua. Hun var loddet med et batteri. Som Dagbladet skrev tidligere, skal Jemtland ha tilbudt en venn penger for å kvitte seg med liket for ham, men denne planen ble ikke noe av.

TAUS: Statsadvokat Iris Storås sier at de er uenig i Svein Jemtlands framstilling, men vil ikke si hva de mener ennå. Foto: Hans Arne Vedlog Dagbladet
TAUS: Statsadvokat Iris Storås sier at de er uenig i Svein Jemtlands framstilling, men vil ikke si hva de mener ennå. Foto: Hans Arne Vedlog Dagbladet Vis mer

Blod i flere biler

Janne Jemtlands blod ble funnet på rekkverket på brua. Det ble også funnet i en av Jemtland-parets biler, i bilen Jemtland skal ha lånt for å frakte liket til Våler, i en leiebil og i traktorskuffa hans.

Norges trolig mest anerkjente rettsmedisiner, Per Hoff-Olsen, har gjennomført obduksjonen av Janne Jemtland sammen med kollega Silje Osberg. Disse skal først vitne på tirsdag i neste uke.

- Rettsmedisinerne vil under sitt vitnemål redegjøre videre for dødsårsak og dødstidspunkt, sier statsadvokat Iris Storås til Dagbladet.