TILTALT: Svein Jemtland (47) er tiltalt for drapet på kona Janne i desember i fjor. Han nekter straffskyld. Foto: Privat
TILTALT: Svein Jemtland (47) er tiltalt for drapet på kona Janne i desember i fjor. Han nekter straffskyld. Foto: PrivatVis mer

Svein Jemtland ville kaste meddommer: - Skal ha diskutert Senterpartiets ulvepolitikk høylytt

Bare dager før rettssaken mot ham starter, har Hedmarken tingrett avslått to begjæringer fra den drapstiltalte 47-åringen.

Svein Jemtland, som er tiltalt for drapet på kona Janne Jemtland i Brumunddal natt til 29. desember i fjor, har denne uka fått avvist to begjæringer i forkant av neste ukes rettssak i Hedmarken tingrett.

47-åringen møter mandag i retten, tiltalt for forsettlig drap. I etterkant skal han ha dumpet liket i Glomma - åtte mil unna parets hjem, som også er åstedet.

En kvinnelig sambygding av brumunddølen Jemtland er trukket ut som meddommer i saken. Det hadde den tiltalte innsigelser til.

Ulvepolitikk

«Når det gjelder N.N (meddommeren) så reagerte Jemtland umiddelbart på navnet, men han var noe usikker på hvorfor. Jemtland har brukt mye tid på å tenke seg om og han er nå overbevist om at han for noen år siden var i kontakt med N.N i forbindelse med det han beskriver som en «uheldig episode», heter det i en begjæring fra Jemtlands forsvarer Ida Andenæs.

Forsvareren anførte at dommeren burde erklæres inhabil, og at ny meddommer burde trekkes ut. Blant annet «sett i lys av sakens alvor, herunder det potensielle straffevedtaket Jemtland risikerer dersom han skulle bli dømt for overlagt drap».

Ifølge Jemtland skjedde den uheldige episoden for noen år siden da meddommeren skal ha stått på stand for Senterpartiet i Brumunddal sentrum.

«Jemtland og N.N skal ha diskutert Senterpartiets ulvepolitikk høylytt, og Jemtland skal i den forbindelse ha kommet med noen ukvemsord til N.N som resulterte i at diskusjonen brått ble avsluttet. Diskusjonen skal ha vært høylytt og lite hyggelig, blant annet som følge av Jemtlands krasse ordbruk» heter det i begjæringen.

- Nødvendig å undersøke

Meddommeren selv sier at hun ikke kjenner Jemtland personlig. Hun sier også at hun ikke husker episoden.

«Jeg har aldri vært i en høylytt diskusjon med noen på stand om ulvepolitikk, og kommet med ukvemsord eller krass ordbruk. Det er langt fra min væremåte, han må ha forvekslet meg med en annen», skriver meddommeren.

Retten mener det ikke finnes særegne omstendigheter som er skikket til å svekke hennes troverdighet, og fant henne derfor som habil til å dømme i saken.

- Vi ville ha spørsmålet om meddommerhabilitet avklart. Vi lever helt greit med resultatet som det er nå, men mente det var nødvendig å undersøke nærmere, sier Jemtlands medforsvarer Christian Flemmen Johansen til Dagbladet.

Ville lukke dørene

Blant de sentrale vitnene i saken er parets to mindreårige sønner. Det vil i retten bli spilt av tilrettelagte avhør av guttene, som er ført opp som de første på vitnelista.

Jemtland ønsker at barna skal forklare seg bak lukkede dører eller at pressen gis referatforbud. Han ønsket også at hans «egen forklaring hva gjelder barnas involvering i tiltalens aktuelle hendelsesforløp» samt vitneforklaringer fra andre som kan belyse barnas situasjon.

Verken barnas bistandsadvokat, Hedmarken tingrett eller påtalemyndigheten var enig i begjæringen. Jemtland selv skal ha reagert med «vantro på at verken bistandsadvokat eller påtalemyndigheten synes å prioritere det som etter hans oppfatning åpenbart er til barnas beste», heter det i begjæringen.

- Grunnen til at vi har bedt om det, er at vår klient ønsker å skåne barna sine. Han selv skal forklare seg fullt ut i åpen rett, men er opptatt av at barna skal skjermes. Han har ikke til hensikt å stikke seg unna. Så bemerker vi oss at både påtalemyndigheten og barnas bistandsadvokat har gått imot det, sier Flemmen Johansen til Dagbladet.

Nekter straffskyld

Svein Jemtland nekter straffskyld for forsettlig drap, og har i avhør forklart at pistolen skal ha gått av ved et uhell. Den tidligere fremmedlegionæren ble pågrepet 12. januar i år, etter at kona hadde vært forsvunnet i over to uker.

Det foregikk en omfattende leteaksjon etter at Janne Jemtland ble meldt savnet. Først etter at Svein Jemtland ble pågrepet, ledet han politiet til funnstedet i Glomma.

Han har forklart seg i detalj om hva som skjedde før, etter og under hendelsen, men nøyaktig hva han har forklart om dette vil komme fram i rettssaken.

8. mai, etter en rekke søk i blant annet dyp snø, ble den aktuelle pistolen funnet i ski- og turområdet Vangsåsen mellom Hamar og Brumunddal. Det var den siktede selv som pekte ut området for politiet. Pistolen er ikke registrert på ham, men politiet mener det er drapsvåpenet.