Svein Ludvigsen dømt til fem års fengsel - anker dommen

Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen nektet skyld. Han ble ikke trodd av retten.

I RETTEN: Svein Ludvigsen var tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med tre asylsøkere. Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix
I RETTEN: Svein Ludvigsen var tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med tre asylsøkere. Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere fylkesmann og fiskeriminister Svein Ludvigsen (72) har i Nord-Troms tingrett måtte svare for påstander om at han har misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med tre unge, enslige asylsøkere.

Alle de tre har forklart at Ludvigsen initierte kontakten og kom med tilbud om bolig, jobb og penger. Mennene har også forklart at de fryktet at den tidligere fylkesmannen i Troms kunne ta fra dem oppholdstillatelse og statsborgerskap.

Svein Ludvigsen har hele tiden nektet straffskyld på alle punkter.

Nord-Troms tingrett har dømt den tidligere fylkesmannen til fem års fengsel, bekrefter forsvarer Kai Vaag til Dagbladet. Dommen er forkynt til Ludvigsen.

Dommen slår fast at Svein Ludvigsen har utnyttet og forledet ressurssvake personer i en sårbar situasjon til seksuell omgang.

Anker dommen

- Ludvigsen har fått høre dommen, og er overrasket og veldig skuffet, og han vil anke dommen, sier Vaag, og legger til:

- Etter min foreløpige gjennomgang, stiller jeg spørsmål ved rettens lovanvendelse, og reagerer på at retten kommer til at han har misbrukt sin stilling og utnyttet en sårbar situasjon overfor dem som nå anklager ham. Det mener vi det ikke er grunnlag for.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo har nettopp mottatt dommen og har ikke fått lest den.

- Vi er tilfreds med resultatet og har ingen merknader om at straff ligger noe lavere enn vår påstand. Her har retten gjort en grundig vurdering av bevisene i saken.

Om Ludvigsens varslede anke i lagmannsretten, kommenterer statsadvokaten:

- Det er hans rett.

Nåværende fylkesmann i Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker, vil ikke uttale seg om dommen, utover dette:

- Denne saken har vært og er krevende for embetet, men vi har ingen kommentar til dommen. Det som er viktig for oss fremover er å ivareta våre ansatte og gjøre den jobben vi skal for innbyggerne i Troms og Finnmark.

- Ville frifrinne

Statsadvokat Tor Børge Nordmo ba i retten om fem og et halvt års fengsel for den tidligere fylkesmannen, med et varetektsfradrag på 37 dager. De tre fornærmede rettet oppreisning- og erstatningskrav på nesten 1,2 millioner kroner.

Svein Ludvigsen ble dømt til å betale 743 000 i oppreisning til de fornærmede.

Forsvarerne, Per Zimmer og Kai Vaag, la på sin side ned påstand om at Ludvigsen frifinnes på alle punkter i tiltalen, også for alle erstatningskrav som fremmes. De har gjennom rettssaken forsøkt å så tvil om de fornærmedes forklaringer, og omtalte anklagene som overdrevet og usannsynlige.

«Etter rettens syn er det vanskelig å se for seg hvordan tre unge muslimske menn fra forskjellige land - hver for seg - skulle lage en fortelling om et så stigmatiserende forhold som homoseksuell omgang med en 65-70 år gammel mann, med den betydelige stigmatisering og risiko for negative konsekvenser en kjennskap til dette vil gi i eget miljø», slår dommen fast.

Dommen påpeker også at alle de tre underbygger hverandres forklaringer.

SE TV: Svein Ludvigsens forsvarer Kai Vaag forteller om de to siste ukene i retten. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Innrømte sex

En 25 år gammel mann forklarte seg i retten om titalls tilfeller av seksuell omgang over seks år, noe Ludvigsen har nektet for. Han har imidlertid erkjent tre tilfeller av seksuell omgang med mannen, men hevder at dette skjedde først etter at han var ferdig som fylkesmann i 2014.

- Alle de tre gangene har vært frivillig. Uten trusler. Slik jeg oppfattet det, og i ettertid ser det, ville vi begge to, sa den tidligere fylkesmannen under sin forklaring.

25-åringen ga på sin side en rystende og detaljert forklaring om gjentatte overgrep på Ludvigsens hytte, hjem, hoteller og på fylkeshuset. Han hevder at Ludvigsen sa han var bestevenn med kongen. Påtalemyndigheten har blant annet lagt fram et bilde fra et hotellrom i Oslo i november 2017, som viser oralsex.

Ludvigsen forklarte at han hadde holdt det seksuelle forholdet skjult på grunn av skam.

Dommen slår fast at det at Ludvigsen erkjente seksuell omgang ikke tillegges formildende vekt.

«Det fremstår imidlertid som graverende at man til tross for å være avbildet under seksuell omgang med vedkommende, fortsatt benekter at det har skjedd og således setter fornærmede i en ytterligere krenkende situasjon ved å beskylde han for å fare med usannheter. Retten kan ikke se at det er formildende forhold som bør vektlegges i saken», heter det i dommen.

- Ikke trodd

I dommen heter det at Ludvigsen fremstår med en troverdighet det i alle fall er gode grunner for å reise spørsmålstegn ved.

Retten påpeker at løgnene i politiavhør i seg selv ikke betyr at Ludvigsens forklaring er uten troverdighet.

«Men denne troverdigheten er åpenbart svekket ved at man i samtlige forklaringer benekter noe som ikke er straffbart i seg selv (den seksuelle omgang)», står det i dommen.

Samtidig viser retten forståelse for at det ut fra Ludvigsens bakgrunn og posisjon har vært krevende å snakke om sine intime hemmeligheter. Likevel påpekes det at viljen til å unndra seg sannheten blir tydelig når den tidligere fylkesmannen fortsetter å benekte seksuell omgang med dene ene fornærmede også etter man blir forevist bilde avdette.

«At han hadde hatt seksuell omgang med N.N. var selvsagt helt umulig å komme seg unna, og var noe han måtte erkjenne på et eller annet tidspunkt. Når han først gjorde dette, hadde det vel vært påfallende om det bare hadde kommet en erkjennelse av seksuell omgang ved ett tilfelle og denne ene gangen ble det fotografert».

Retten mener det fremstår som at Svein Ludvigsen fant det hensiktsmessig å erkjenne et par tilfeller til i et forsøk på å styrke sin troverdighet, men påpeker at det ikke er noe som tyder på at politikeren ville har erkjent seksuell omgang uten at bildematerialet hadde foreligget.

- De lyver

En annen fornærmet mann i 20-åra, som er lettere psykisk utviklingshemmet, hevder at han ble betalt 15 000 kroner av den tidligere fylkesmannen for å utføre oralsex på ham på et hotellrom i Oslo i 2014. Ludvigsen hevder han lyver.

Påtalemyndigheten har lagt fram omfattende meldingsutveksling mellom dem.

Den siste fornærmede, en mann i 30-åra, anmeldte Ludvigsen for å ha utnyttet ham til seksuelle formål allerede i 2015. Saken ble henlagt i april 2016 på grunn av bevisets stilling, men ble tatt inn i etterforskningen da han ble anmeldt på nytt.

Mannen hevder at han har hatt seksuell omgang med Ludvigsen i en parkert bil på to forskjellige steder i Tromsø og på Amalie hotell i sentrum av byen. Også dette mener Ludvigsen er løgn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer