Svein Ludvigsen nekter straffskyld på alle punkter

Smilte og fleipet da han ankom Nord-Troms tingrett tirsdag morgen. Statsadvokat forteller om hotell- og hyttebesøk med unge asylsøkere.

SE TV: Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, forklarer hvilken posisjon Svein Ludvigsen hadde i Nord-Norge i flere tiår før han ble tiltalt for overgrep. Rettssaken mot Ludvigsen startet tirsdag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): Overgrepstiltalte Svein Ludvigsen ankom Nord-Troms tingrett klokka 08.45 tirsdag morgen med sine to forsvarere. Den tidligere fiskeriministeren og fylkesmannen i Troms var kledd i en blå allværsjakke og store, mørke solbriller.

På vei inn døra håndhilste han på en fotograf før han inntok tiltalebenken, der han nå skal sitte i elleve dager. Der vil han bli møtt med tiltalen om at han utnyttet sin høytstående stilling til å skaffe seg sex med tre unge asylsøkere.

I minuttene før retten ble satt klokka 09.00 smilte og fleipet Ludvigsen med forsvarerne i retten.

Nekter straffskyld

Tingrettsdommer Harald Tore Roaldsen satt retten først 09.10 i dag tidlig. Svein Ludvigsen svarte klart og tydelig da dommeren spurte han om personalia og omtalte seg selv som pensjonist.

Dommeren leste deretter opp tiltalen mot Ludvigsen. På spørsmål om Ludvigsen erkjenner straffskyld for de fire postene i tiltalen, svarte den tidligere fylkesmannen klart og tydelig «nei» på alle punkter.

MED PÅ HYTTA: Svein Ludvigsen skal ha hatt med seg en ung asylsøker på denne hytta. I retten i dag ble det blant annet vist til ei hyttebok der Ludvigsen skrev om besøket. Foto: Stein Wilhelmsen
MED PÅ HYTTA: Svein Ludvigsen skal ha hatt med seg en ung asylsøker på denne hytta. I retten i dag ble det blant annet vist til ei hyttebok der Ludvigsen skrev om besøket. Foto: Stein Wilhelmsen Vis mer

Statsadvokat Tor Børge Nordmo holdt deretter sitt innledningsforedrag for en fullsatt sal 8 i Nord-Troms tingrett. Omkring 40 pressefolk er til stede i rettssaken mot Ludvigsen.

Nakenbilde

Der gikk statsadvokaten gjennom hvordan anmeldelsen i desember 2017 kom til. En mannlig asylsøker som tidligere hadde Svein Ludvigsen som hjelpeverge snakket da med en offentlig ansatt i en nabokommune til Oslo og fortalte at Ludvigsen hadde forgrepet seg på ham i flere år.

NEKTER STRAFFSKYLD: Tidligere stortingsrepresentant, fiskeriminister og fylkesmann Svein Ludvigsen svarte klart og tydelig nei på spørsmålet om han erkjenner straffskyld for de fire postene i tiltalen mot ham. Foto: Aleksander Nordahl
NEKTER STRAFFSKYLD: Tidligere stortingsrepresentant, fiskeriminister og fylkesmann Svein Ludvigsen svarte klart og tydelig nei på spørsmålet om han erkjenner straffskyld for de fire postene i tiltalen mot ham. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

Den offentlig ansatte varslet så politiet i Oslo, som begynte å etterforske saken.

Statsadvokaten viser så fram bilder fra hoteller der Ludvigsen og fornærmede skal ha bodd sammen. Overvåkingsbilder fra utenfor hotellet viser blant annet Ludvigsen og den unge asylsøkeren sammen.

Nordmo forteller videre at den ene fornærmede har et bilde som skal vise to nakne personer på et hotellrom. Det skal også være flere bilder sendt i kommunikasjonen mellom Ludvigsen og fornærmede.

TROMSØ: Tirsdag starter overgrepssaken mot Svein Ludvigsen. Statsadvokat Tor Børge Nordmo forklarer hvordan rettssaken blir. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Har hugget ved og båret vann

I tiltalen strekker det seksuelle misbruket seg fra sommeren 2011 fram til sommeren 2014. Statsadvokaten forteller videre at det i hytteboka til Ludvigsen er funnet flere eksempler som viser til den unge asylsøkeren.

En oppføring i hytteboka fra mai 2011 heter det blant annet:

«Kom opp fredag kveld 23. 00. og har tatt ferja. N.N ville vært med på hytta. Han har hugget ved, båret vann og vasket opp» står det i hytteboka.

Nordmo forteller videre at Ludvigsen benekter seksuell interesse for menn.

FORSVARERE: Kai Vaag og Per Johan Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARERE: Kai Vaag og Per Johan Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Aktoratet vil legge fram internettsøk som kan ha betydning i det henseende, sier han.

Videre viste han til at den ene fornærmede hadde omfattende psykiske problemer.

Omfattende bevisførsel

Statsadvokat Tor Børge Nordmo har lagt opp til omfattende bevisførsel i løpet av de elleve dagene i tingretten.

- Jeg vil komme nærmere inn på bevisførsel, Men det er en del legeopplysninger, tekniske bevis, tiltalen, beslag, notater og blant annet ei hyttebok, sier Nordmo til Dagbladet like før retten ble satt tirsdag.

- Bevistema for retten vil være er om det har vært seksuell omgang og om det har sammenheng med tillitsforholdet til hans stilling, sier statsadvokaten.

- Avviser alle anklager

Det er ennå uklart om hva Ludvigsen vil forklare seg om den angivelig seksuelle omgangen med de tre fornærmede mennene. To av dem er nå i midten av 20-åra, mens den tredje er i midten av 30-åra. To av dem vil forklare seg for retten i løpet av de to nærmeste dagene, mens det vil bli spilt av rettslig avhør av den tredje.

- Han avviser alle anklager som er rettet mot ham og kommer ikke til å erkjenne straffskyld for noen deler av tiltalen, sier Vaag.

Den tidligere fylkesmannen og fiskeriministeren Ludvigsen er tiltalt «for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold». Han er også tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte psykisk utviklingshemming og ved misbruk av sårbare situasjoner. Påtalemyndigheten mener han utnyttet eller lurte de fornærmede til seksuelle ytelser.

Strafferammen for de til sammen fire tiltalepostene er tolv års fengsel.