Sveisefeil til flere hundre mill.

Sveiseren som sveiset sammen rør på Åsgård-feltet i Nordsjøen må ha hatt en dårlig dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir produksjonsstans i mange uker mens anlegget utbedres, skriver Stavanger Aftenblad. Reparasjonen er ennå ikke satt i gang, og Åsgard produserer fortsatt. Svakhetene er sannsynligvis forårsaket av sveisefeil, og ble avslørt da det såkalte Smørbukk-reservoaret skulle settes i drift.

Sveiseskjøtene er levert av ABB. Selskapet forbereder nå nødvendige tiltak og har anslått at det vil ta seks til åtte uker å få ut nødvendig utstyr til feltet for de første reparasjonene. Det er avdekket svakheter i rundt 80 sveiser, skriver Statoil på sine nettsider.

Feilene er funnet i rør som forbinder reservoarene Midgard og Smørbukk til gassproduksjonsplattformen Åsgard B. Det er ikke funnet tilsvarende svakheter på rørledninger som går inn til produksjonsskipet Åsgard A. Utsettelsen fører til at Statoil, partnerne i feltet og staten får forsinket sine inntekter.

Informasjonsdirektør Elsbeth Tronstad i ABB sier at selskapet beklager situasjonen og tar den meget alvorlig:

- Vi jobber beinhardt sammen med Statoil for å utbedre skadene, sier hun. Statoil vil bestrebe seg for ikke å ramme leveransene.

- Målet er at arbeidet ikke skal ramme gasskundene på kontinentet. I de periodene Åsgard-feltet ikke kan produsere de forpliktende gassvolumene fullt ut på grunn av reparasjonsarbeidene, forutsettes det at det etableres avtaler slik at andre felt på norsk sokkel leverer resterende volumer, skriver Statoil.

(NTB)