- Sveisere startet brannen i atomubåt

Skal være slukket. Ingen radioaktive utslipp registrert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uforsiktig sveising og brudd på sikkerhetsforskrifter var årsak til gårsdagens brann i en atomubåt på et skipsverft ved Murmansk, sier russiske myndigheter til nyhetsnettstedet lifenews.ru.

- Gnister fra sveisingen falt først på vedlikeholdsavfall og tok fyr. Dette spredte seg, er konklusjonen i en granskning utført av militæret.

Arbeiderne forsøkte forgjeves å slukke brannen om bord ubåten K-84 «Jekaterinburg», og dokken ble på kort tid fylt av giftig røyk som førte til skader på flere av redningsmannskapene som rykket ut.

- Sju soldater og to offiserer fra Krisedepartementet ble skadd av forbrenningsproduktene, sier helsedepartementet i regionen, og legger til at alle ni nå ligger inne til behandling på et sykehus i den lukkede byen Severomorsk hvor det militære verftet ligger.

Brannen skal nå være slukket etter at ubåten ble senket delvis under vann. Det er ikke målt radioaktive utslipp i forbindelse med brannen om bord ubåten, som drives av to atomreaktorer, ifølge Krisedepartementet.

I BRANN: Ubåten «Jekaterinburg» har to atomreaktorer og kan væpnes med opptil 16 missiler som kan utstyres med atomstridshoder. Foto: REUTERS/Andrei Pronin/SCANPIX
I BRANN: Ubåten «Jekaterinburg» har to atomreaktorer og kan væpnes med opptil 16 missiler som kan utstyres med atomstridshoder. Foto: REUTERS/Andrei Pronin/SCANPIX Vis mer

167 meter lange «Jekaterinburg» kan væpnes med opptil 16 ballistiske missiler som har kapasitet til å bære atomstridshoder. Det skal ikke være våpen om bord for øyeblikket.

Krisedepartementet gjentok fredag at den brennende atomubåten ikke utgjør noen strålingsfare, melder NTB.

- Parametrene er innenfor de normale grensene. Det finnes ingen trussel mot befolkningen, sa departementet.

Shoigu sier stråleovervåkingen nå vil gå tilbake til normalt etter å ha vært på et høyere nivå etter at brannen startet torsdag.