Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sveits har stemt ja til å begrense innvandring

Med knapp margin.

NEIN: En plakat mot «Nei til masseinnvandring»-initiativet til det sveitsiske partiet SPS. Søndag vant innvandringsmotstanderne et knapt flertall i en folkeavstemning i landet. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix
NEIN: En plakat mot «Nei til masseinnvandring»-initiativet til det sveitsiske partiet SPS. Søndag vant innvandringsmotstanderne et knapt flertall i en folkeavstemning i landet. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveitserne har med knapp margin sagt ja i søndagens folkeavstemning om å begrense innvandring fra EU-land.

Opptellingen viser at 50,3 prosent av sveitsiske velgere støtter den såkalte «Stopp masseinnvandringen»-initiativet, melder sveitsisk fjernsyn.

Det er det nasjonalkonservative Sveitsisk folkeparti (SVP) som har tatt initiativ til folkeavstemningen.

Det er ventet at Sveits vil få betydelige problemer med EU, som fastholder at borgerne i EU-land skal kunne reise fritt mellom landene. Sveits er ikke medlem av EU, men har adgang til EUs indre marked gjennom bilaterale avtaler.

De over 120 avtalene er i betydelig grad lenket sammen med såkalte giljotin-klausuler som innebærer at dersom én avtale sies opp, så ryker automatisk også en rekke av de andre.

EU er også Sveits' største handelspartner.

Totalt er 23 prosent av Sveits' knappe 8 millioner innbyggere utlendinger. Det årlige innvandringsoverskuddet utgjør cirka 80.000 mennesker.

Italienere utgjør den største gruppen av EU-borgere i landet, mens tyskere kommer på andre plass.

(NTB)


Hele Norges coronakart