Sveits invaderte Lichtenstein ved en glipp

- Det var så mørkt der, sier en av soldatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveits er ikke kjent for å være blant de mest aggressive militærmaktene, men kom denne uken i skade for å invadere nabolandet Lichtenstein.

Natt til onsdag krysset 170 bevæpnede sveitsiske soldater grensa og rykket hele 2 kilometer inn i det knøttlille fyrstedømmet før fadesen ble oppdaget.

- Det var så mørkt der, medgir en av soldatene i invasjonsstyrken i et intervju med den sveitsiske avisen Blick.

De bevæpnede soldatene var ute på nattlig vinterøvelse da de bokstavelig talt gikk for langt, og troppsføreren var lynrask med å blåse retrett da han oppdaget hvor de befant seg.

Faren for væpnet kamp var aldri stor, ettersom Liechtenstein med sine 34.000 innbyggere aldri har tatt seg bryet med å opprette noen hær.

At landet også tidligere har fått føle nabolandets militærmakt, gjør ikke saken mindre pinlig for den sveitsiske forsvarsledelsen.

Under en forblåst vinterøvelse i 1985 regnet det plutselig sveitsiske raketter over Lichtenstein, og utløste brann i den fredede Bannwald-skogen. Sveits måtte betale millioner i erstatning etter rakettangrepet.

En talsmann for innenriksdepartementet i Liechtenstein beroliger nabolandet og sier at invasjonen neppe vil få følger.

SVEITSISK ARMEKNIV: Denne versjonen av den verdensberømte kniven er utstyrt med minnebrikke. Det er kanskje en idé at den sveitsiske arméen også utstyres med kompass. Foto: AP
SVEITSISK ARMEKNIV: Denne versjonen av den verdensberømte kniven er utstyrt med minnebrikke. Det er kanskje en idé at den sveitsiske arméen også utstyres med kompass. Foto: AP Vis mer

- Ingen oppdaget engang at soldatene var her. De stormet ikke akkurat fram, støttet av kamphelikoptre, sier talsmannen Markus Amman.

(NTB)