Sveits med i FN

Fjellandet midt i Europa løsner sitt knallharde grep om egen nøytralitet. Med et nødsskrik sa sveitserne ja i en folkeavstemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan se ut som tilhengerne av FN-medlemskap i Sveits vinner med knappest mulig margin nå når stemmetellingen går mot slutten.

Målt i prosentpoeng er ja-seieren nokså klar, med 55 prosent mot nei-sidas 45. Det springende punktet var imidlertid at mer enn halvparten av kantonene (delstatene) i Sveits må si ja for landet skal tre inn i FN eller. Stillingen etter de foreløpige opptellingene er 12-11 i favør FN-medlemskap.

Alt tyder dermed på at Sveits etter femti år trer inn som medlemsland nr. 190 i De forente nasjoner.

Innad i kantonene var marginene også svært knappe. I Luzern stemte 51,49 % av befolkningen ja, mens 48,51 % ville holde seg utenfor FN, skriver Neue Zürcher Zeitung. Kantonen ligger i det østlige Sveits, en konservativ landsdel som mange regnet med ville stikke kjepper i hjulene for medlemskap.

I 1986 var hele 75 prosent av Sveits' innbyggerne imot FN-medlemskap. Blant begrunnelsene var at den kalde krigens øst-vest-polarisering ikke ville være forenelig med den høyt skattede nøytraliteten. Nasjonalister har drevet storstilte kampanjer mot medlemskap, med «bortkastede penger» som fremste argument. De vant altså ikke fram denne gangen.

Sveits har lenge deltatt i organisasjoner i FN-systemet som Verdens Helseorganisasjon og Den internasjonale arbeiderorganisasjonen, begge med hovedkvarter i Genhve. Men i generalforsamlingen har Sveits hatt observatørstatus - sammen med Vatikanstaten.

SVEITSERNE SIER JA: En sveitsisk velger i Eischoll avgir sin stemme. Kvinner fikk stemmerett i Sveits i 1971.