Sveits mørke nazi-fortid

Sveits truer med å forby en bok om landets rolle i plyndringen av jøders eiendeler under andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boken «Manglende rettferdighet» er skrevet av den tidligere amerikanske statssekretæren Stuart Eizenstat, og har fått bildet av et sveitsisk flag med et hakekors på omslaget.

Eizenstat, som også var tidligere president Bill Clintons spesialmedarbeider i saker knyttet til Holocaust, var sentral i arbeidet med å sikre ofrene for Hitlers jødeutryddelse 9 milliarder kroner i erstatning fra sveitsiske banker i 1998.

De sveitsiske bankene tok villig imot gullet som nazistene stjal fra jøder og andre under krigen, og nektet også i over 50 år de etterlevende etter mange av Holocausts ofre tilgang til pengene på over 50.000 bankkonti.

Hakekors

Eizenstats bok blir først lagt ut for salg i USA i januar, men bildet av omslaget ble vist i sveitsisk presse i helgen. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

- Jeg er sjokkert over denne utrolige skjendingen av vårt flagg, sa Sveits' utenriksminister Joseph Deiss søndag.

Deiss opplyste videre at han har bedt landets ambassade i Washington undersøke mulighetene for å forby boken i sin nåværende form i Sveits.

Sveits' president Kaspar Villiger reagerte også sterkt på bildet av det sveitsiske flagget med hakekors, og kalte det «sjokkerende» og «uakseptabelt».

Selv en talsmann for det jødiske samfunn i Sveits kalte bokomslaget «smakløst, sjokkerende og helt feil».

- Sveitsiske jøder er også sveitsere, og blir like fornærmet som andre når landet vårt sidestilles med Nazi-Tyskland, sa Thomas Lyssy fra Føderasjonen av jødiske samfunn i Sveits.

Forstår ikke

Eizenstat kan ikke forstå hvorfor bokomslaget vekker så sterke reaksjoner i Sveits, og viser til det faktum at sveitsiske banker tok imot gullet nazistene plyndret.

- Det er et faktum. Jeg ønsket aldri å fornærme det sveitsiske flagget eller Sveits, sier Eizenstat som også understreker at historien tross alt fikk en lykkelig slutt.

- I dag får Holocaust-ofrene erstatning, de sveitsiske bankene har fått økt troverdighet og Sveits er et sterkere land fordi landets så modig har tatt et oppgjør med fortida, sier Eizenstat.