VRAKET AV NORGE: Et kampfly av typen SAAB JAS-39 Gripen fra det svenske flyvåpenet. Sveits har bestemt seg for å kjøpe 22 fly av denne typen, som ble vraket av Norge ved valget av nye kampfly til det norske flyvåpenet. Foto: REUTERS / Peter Andrews / SCANPIX
VRAKET AV NORGE: Et kampfly av typen SAAB JAS-39 Gripen fra det svenske flyvåpenet. Sveits har bestemt seg for å kjøpe 22 fly av denne typen, som ble vraket av Norge ved valget av nye kampfly til det norske flyvåpenet. Foto: REUTERS / Peter Andrews / SCANPIXVis mer

Sveits velger svenske kampfly - fordi det var billigst

- Kjøpet av Gripen betyr kanskje ikke at vi får Europas beste kampfly. Vi har uansett ikke tenkt å slå noen verdensrekord på dette området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveits velger svenske kampfly. Det sveitsiske flyvåpenet bestiller 22 svenske fly av typen Gripen fra SAAB-konsernet i Sverige, opplyser landets forsvarsdepartement.

De svenske flyene erstatter amerikanske kampfly av typen F-5 og skal være levert innen 2015. Regjeringen i Sveits har valgt Gripen framfor franske Rafale og Eurofighter, som bygges av det flernasjonale europeiske selskapet EADS.

- Kjøpet av Gripen betyr kanskje ikke at vi får Europas beste kampfly. Men vi får et fly som fullt ut er i samsvar med våre forventninger, og vi har uansett ikke tenkt å slå noen verdensrekord på dette området, sa den sveitsiske forsvarsminister Ueli Maurer onsdag.

Valgt bort av Norge Sveitserne har dermed bestemt seg for å kjøpe en flytype som Norge har valgt bort.

Norske myndigheter har i stedet gått for den amerikanske kampflytypen F-35.

Ifølge Ueli Maurer vurderte sveitserne en lang rekke muligheter, «til og med et russisk alternativ», før de sto igjen med tre hovedkandidater: Eurofighter, Gripen og Rafale. Gripen var det billigste av disse tre flyene.

Ifølge den sveitsiske avisen Neue Zürcher Zeitung vil anskaffelsen koste rundt tre milliarder sveitserfranc, eller nesten 19 milliarder kroner. Men valget av det svenske flyet skjedde ikke bare av kostnadsgrunner, sa Maurer på en pressekonferanse onsdag.

«God kombinasjon» Gripen er en god kombinasjon, flyet er militært hensiktsmessig og finansielt realistisk, framholdt han. Saabs konkurrenter krevde om lag fire milliarder sveitserfranc for en leveranse av tilsvarende størrelse, sa den sveitsiske forsvarsministeren.

På børsen i Stockholm steg kursen på aksjer i selskapet Saab AB med 11,5 prosent etter at sveitsernes valg av Gripen ble kjent. Saab AB er et industriselskap innen forsvarsteknologi og må ikke blandes sammen med bilfabrikken Saab.

Gripen er en enmotors kampflytype, som kan brukes både som jagerfly, til angrep mot bakkemål og til rekognosering. Typen er i dag i bruk i flyvåpnene i Sverige, Sør-Afrika, Thailand, Tsjekkia og Ungarn.

(NTB)