Sveits ville bygge hemmelig hær

Beskyldninger om hemmelige våpenlagre og oppbygging av en hemmelig hær er hovedingrediensene i skandalen som nå får hodene til å rulle i den sveitsiske etterretningstjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har god samvittighet, bedyrer den nå suspenderte sjefen for den militære etterretningstjenesten, Peter Regli. Overfor sveitsiske aviser benekter han at han skal ha stått bak hemmelige våpenkjøp og planer om å bygge opp en hemmelig styrke.

Forsvarsminister Adolf Ogi suspenderte søndag etterretningssjefen med øyeblikkelig virkning.

- Saken, som allerede var den største offentlig pengesvindel noensinne, har fått et omfang som vi aldri kunne ha drømt om, sa Ogi. Forsvarsministeren forbeholder seg retten til å suspendere flere, men risikerer også selv å falle som offer for skandalen, siden han er den øverste politiske ansvarlige for etterretningstjenesten.

- Illojale

En rekke høytstående medarbeidere i den sveitsiske etterretning stjenesten er under mistanke for å ha vært illojale i sin embetsutøvelse, sier en talskvinne for påtalemyndigheten.

Saken begynte som en kulørt historie om en hemmelig agent med falske bilag og pikante damebekjentskaper. En tidligere agent og regnskapsfører for den militære etterretningen, 39 år gamle Dino Bellasi, ble for to uker siden arrestert og siktet for å ha svindlet til seg 45 millioner kroner. For pengene skal han ha levd herrens glade dager og blant annet ha underholdt elskerinner både i Portugal og Tyskland.

Våpenfunn

Men saken tok en helt ny vending da politiet i Bern i forrige uke fant et hemmelig våpenlager med hundrevis av våpen og tilhørende ammunisjon. Bellasi hevder at han har kjøpt våpnene på ordre fra sine overordnede. Våpnene skulle angivelig brukes til oppbygging av en hemmelig etterretningsstyrke, ukjent også for regjeringen. Ifølge Bellasi hadde han fått ordre fra etterretningssjef Regli om å bygge opp våpenlageret samt anskaffe et hus i Østerrike.

Det er i så fall ikke første gang: For ni år siden avslørte en parlamentarisk undersøkelseskommisjon at sveitsiske agenter hadde bygget opp en hemmelig hær, P26, og en hemmelig etterretningstjeneste, P27. Begge organisasjonene ble oppløst.

(NTB-DPA-Ritzau)