Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sveitserne møtte ikke kapret fly med jagerfly fordi det skjedde utenfor kontortida

- Handler om budsjetter og bemanning.

BLE KAPRET: Dette flyet skulle til Roma, men andrepiloten hadde andre planer. Foto: AFP / Richard Juilliart / NTB scanpix
BLE KAPRET: Dette flyet skulle til Roma, men andrepiloten hadde andre planer. Foto: AFP / Richard Juilliart / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var dramatisk i europeisk luftrom i dag morges, da annenpiloten på et etiopiske fly kapret flyet da kapteinen var på toalettet og til slutt landet i Geneve.

Flere medier, blant annet BBC, har rapportert at to italienske jagerfly var i lufta, for å kunne gripe inn om nødvendig. Men sveitserne ser ikke ut til å ha sendt opp noen, selv om annenpilot-kapreren tidlig skal ha gjort det klart at han ville til Sveits.

Ifølge AFP var årsaken enkel: Landets jagerfly er ikke tilgjengelige «utenfor kontortid».

- Flybasene er stengt på kveldstid og i helgene. Det er et spørsmål om budsjetter og bemanning, sier Laurent Savary, talsperson for det sveitsiske luftforsvaret, til nyhetsbyrået.

Jagerflyene skal bare være tilgjengelige i tidsrommet fra kl 08.00 til 12.00 og så fra 13.30 til 17.00.

Den italienske storavisa La Repubblica har de samme opplysningene som AFP.

Kapringsalarmen gikk i femtida om morgenen på flyet som var på vei fra Addis Ababa i Etiopia til Roma ble utløst. Det var 202 passasjerer om bord i flyet, men ingen ble skadet.

Ifølge nettsida risikerer piloten nå opp til 20 år i fengsel.

- Det han gjorde, gjorde han fordi han føler seg truet i hjemlandet sitt, og ønsker asyl i Sveits, sa talsmann for politiet, Philippe Grangean ifølge CNN.

BARE I KONTORTID: Sveitserne har både F-5 og F-18-fly tilgjengelig, men ifølge AFP bare i kontortida. Foto: REUTERS / NTB scanpix
BARE I KONTORTID: Sveitserne har både F-5 og F-18-fly tilgjengelig, men ifølge AFP bare i kontortida. Foto: REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart