Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sveitserne sa nei til alt i folkeavstemningene

Sveitsiske velgere skrotet både forslaget om strengere innvandringspolitikk, større gullbeholdning og å oppheve en lov som gir skattefordeler til rike utlendinger.

SA NEI: Mange sveitsere forhåndsstemte før helgens avstemning der blant annet innvandring igjen var et av spørsmålene som skulle besvares. 74 prosent stemte nei til forslaget om en strengere innvandringspolitikk. Bildet er fra en skole i Spitalackher i Bern. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix
SA NEI: Mange sveitsere forhåndsstemte før helgens avstemning der blant annet innvandring igjen var et av spørsmålene som skulle besvares. 74 prosent stemte nei til forslaget om en strengere innvandringspolitikk. Bildet er fra en skole i Spitalackher i Bern. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre folkeavstemninger ble holdt i direktedemokratiet søndag. Alle ble avvist av velgerne.

- Resultatet i dag viser at det sveitsiske folket vil ha mer konsekvente økonomiske retningslinjer, og at de ikke vil skape nye spenninger med EU-land, sier professor i internasjonal økonomi ved Universitet i St. Gallen, Reto Feollmi.

74 prosent stemte nei til forslaget om en strengere innvandringspolitikk, viser de endelige resultatene. Forrige runde om innvandring var i februar. Da stemte et flertall av sveitserne for å begrense innvandringen fra EU, et resultat som skapte stor ståhei i Brussel.

Fra 100 000 til 16 000 Hvis et flertall av sveitserne hadde stemt ja til mindre innvandring, ville det betydd at den årlige innvandringen begrenses til 0,2 prosent av innbyggertallet, i praksis rundt 16 000 personer i året - mot rundt 100 000 i dag.

Forslagsstillerne hevder dagens tilstrømning av utlendinger fører til en befolkningsvekst som får alpelandets idylliske landskap og grøntrom til å krympe.

Nei til mer gull 77 prosent av velgerne sa nei til forslaget om større gullbeholdning. Spørsmålet var: Skal sentralbanken ha 20 prosent av sine totale reserver i gull, hente hjem alt gull lagret utenfor Sveits og slutte å selge til utlandet?

Initiativtakerne mener USA og EU er i ferd med å kjøre dollaren og euroen i grøfta, og at gullbeholdningen må styrkes som Sveits' forsikring

Både myndigheter og næringsliv advarte folk i forveien mot å stemme ja. Ved et ja ville den sveitsiske sentralbanken måtte tredoble gullageret og kjøpe mellom 1.500 og 1.800 tonn over de neste fem årene, noe analytikere har sagt vil kjøre prisen til værs.

Sveitserne avgjorde også søndag om en lov som gir spesielle skattefordeler til rike utlendinger, skal oppheves. 59 prosent stemte nei.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling