Sveitserne sa nei til alt i folkeavstemningene

Sveitsiske velgere skrotet både forslaget om strengere innvandringspolitikk, større gullbeholdning og å oppheve en lov som gir skattefordeler til rike utlendinger.

SA NEI: Mange sveitsere forhåndsstemte før helgens avstemning der blant annet innvandring igjen var et av spørsmålene som skulle besvares. 74 prosent stemte nei til forslaget om en strengere innvandringspolitikk. Bildet er fra en skole i Spitalackher i Bern. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix
SA NEI: Mange sveitsere forhåndsstemte før helgens avstemning der blant annet innvandring igjen var et av spørsmålene som skulle besvares. 74 prosent stemte nei til forslaget om en strengere innvandringspolitikk. Bildet er fra en skole i Spitalackher i Bern. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tre folkeavstemninger ble holdt i direktedemokratiet søndag. Alle ble avvist av velgerne.

- Resultatet i dag viser at det sveitsiske folket vil ha mer konsekvente økonomiske retningslinjer, og at de ikke vil skape nye spenninger med EU-land, sier professor i internasjonal økonomi ved Universitet i St. Gallen, Reto Feollmi.

74 prosent stemte nei til forslaget om en strengere innvandringspolitikk, viser de endelige resultatene. Forrige runde om innvandring var i februar. Da stemte et flertall av sveitserne for å begrense innvandringen fra EU, et resultat som skapte stor ståhei i Brussel.

Fra 100 000 til 16 000 Hvis et flertall av sveitserne hadde stemt ja til mindre innvandring, ville det betydd at den årlige innvandringen begrenses til 0,2 prosent av innbyggertallet, i praksis rundt 16 000 personer i året - mot rundt 100 000 i dag.

Forslagsstillerne hevder dagens tilstrømning av utlendinger fører til en befolkningsvekst som får alpelandets idylliske landskap og grøntrom til å krympe.

Nei til mer gull 77 prosent av velgerne sa nei til forslaget om større gullbeholdning. Spørsmålet var: Skal sentralbanken ha 20 prosent av sine totale reserver i gull, hente hjem alt gull lagret utenfor Sveits og slutte å selge til utlandet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer