NEIN: Sveitserne har i ei folkeavstemning sagt nei til å gå til anskaffelse av 22 svenske Gripen-fly. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix
NEIN: Sveitserne har i ei folkeavstemning sagt nei til å gå til anskaffelse av 22 svenske Gripen-fly. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Sveitserne sier nei til kjøp av svenske kampfly

Det ble et knapt nei i lørdagens folkeavstemningen om hvorvidt Sveits skal gå til anskaffelse av 22 svenske Gripen-kampfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 52 prosent av velgerne har stemt nei til innkjøpet, viser en prognose.

- Nå er det i praksis klart, Gripen vi ikke bli kjøpt inn, sier Claude Longchamp ved meningsmålingsinstituttet GFS Bern til den sveitsiske TV-kanalen SRF.

I Sverige følges avstemningen nøye ettersom den kan få stor betydning for den svenske regjeringen og Saab, som produserer Gripen-flyene.

Hvis Saab ikke greier å selge jagerflyene til Sveits og flere andre land, vil produksjonskostnadene gå opp, og den svenske regjeringen vil måtte betale en betydelig høyere pris for de 70 Gripen-flyene den har bestilt.

Innkjøpet vil koste Sveits over 20 milliarder kroner, og der handler debatten mest om det offentlige bør satse på militæret eller på skole og velferd.

(NTB)