STEMMER I: Sveitserne er blant annet kjent for sine mange folkeavstemninger. I dag vil de etter alt å dømme stemme for et forbud mot «gylne fallskjermer». Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann
STEMMER I: Sveitserne er blant annet kjent for sine mange folkeavstemninger. I dag vil de etter alt å dømme stemme for et forbud mot «gylne fallskjermer». Foto: REUTERS/Arnd WiegmannVis mer

Sveitserne til folkeavstemning om lederlønninger

Sveitsiske velgere ser ut til å innføre de strengeste begrensningene på private lederes ekstragoder i en folkeavstemning søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge to prognoser kommer 60-70 prosent av velgerne til å si ja til et forbud mot «gylne fallskjermer».

Nær 70 prosent støtter et forslag som vil gi aksjonærene vetorett over ledernes lønninger og ekstragoder. Aksjonærene vil også kunne si nei til høye lønninger ved nyansettelser og gavepakker ved avskjed.

Støtte til lovforslaget er blitt fyrt opp under av flere skandaler i sveitsisk næringsliv der enorme bonusordninger skal ha oppildnet ledere til å ta større risikoer i sine investeringer. I ett tilfelle førte det nesten til at den sveitsiske storbanken USB gikk over ende.

Et beløp på cirka 440 millioner kroner i avskjedsgave til leder Daniel Vasella i legemiddelselskapet Novartis har også utløst betydelig raseri.

(NTB)