Sveitsisk bank stenger Assanges bankkonto

Følger etter Amazon og PayPal i tjenesteleverandører som snur ryggen til Wikileaks.

BER OM HJELP: Nå har banktjensten til Posten i Sveits fulgt etter i hælene på den amerikanske betalingstjenesten PayPal - og avsluttet samarbeidet med Wikileaks og Julian Assange. Foto: AFP Photo/Nicholas Kamm/Scanpix
BER OM HJELP: Nå har banktjensten til Posten i Sveits fulgt etter i hælene på den amerikanske betalingstjenesten PayPal - og avsluttet samarbeidet med Wikileaks og Julian Assange. Foto: AFP Photo/Nicholas Kamm/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå har banktjensten til Posten i Sveits fulgt etter i hælene på den amerikanske betalingstjenesten PayPal - og avsluttet samarbeidet med Wikileaks og Julian Assange. PayPal har begrunnet sperringen av kontoen med at WikiLeaks har brutt PayPals retningslinjer, som forbyr at tjenesten brukes til aktiviteter som oppmuntrer til ulovlige handlinger.

WikiLeaks hevder imidlertid på sin Twitter-konto at PayPal bannlyser dem etter press fra amerikanske myndigheter.

I tillegg har den amerikanske tjenesteleverandøren Amazon stått for at Wikileaks.org har forsvunnet fra nettet, i tillegg til at de har blitt utsatt for en rekke angrep fra hackere.

• Slik skal Wikileaks hindre å forsvinne

Wikileaks melder på Twitter at det var 31 000 euro (247 320 kroner) på kontoen, og var en blanding mellom Assanges egne penger og fondet.

- Oppga falsk informasjon - PostFinance har avsluttet samarbeidet med Wikileaks-grunnlegger Julian Paul Assange, skriver banken i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

- Den australske statsborgeren oppga falsk informasjon om hvor han bodde under åpningen av kontoen, ifølge banken.

Assange skal ha fylt ut en adresse i Geneve som sin bostedsadresse. Wikileaks selv opplyser at det var hans advokats adresse i geneve.

- Har tapt 100 000 euro - Begrunnelsen for å sperre kontoen er at Assange, som er en hjemløs flyktning som søker asyl i Sveits, brukte sin advokats adresse i Geneve for å ta seg av bankens korrespondanse, står det i uttalelsen.

I uttalelsen opplyses det at de hadde 60 000 euro (478 684 kroner) på Paypal-kontoen i Wau Holland-stiftelsens navn.

- Wikileaks og Julian har tapt 100 000 euro (797 808 kroner) denne uka.

- Et av de mest fascinerende aspektene ved Cablegate-lekkasjen er hvordan den påvirker antatt uavhengige stater som Sveits, Sverige og Australia, står det videre i uttalelsen.

Wikileaks har på sine sider hittil bedt folk om å donere penger til kontoen kalt «Julian Assange Defence Fund». Kontoen hadde som hensikt å sørge for sikkerheten til Assange og Wikileaks-ledelsen og hadde navnet «Assange Julian Paul, Geneve».

Nå kan man donere gjennom den islandske banken Landsbanki Islands til Sunshine Press, Wikileaks selskap på Island, gjennom fradragsberettighet bankoverføring til den tyske stiftelsen Wau Holland Stiftung, gjennom nettoverføring eller post.