Martin Baeumle Grønnliberale partiet (GLP) ut til å bli valgets store vinnere i Sveits. Foto: Michael Buholzer / Reuters / Scanpix
Martin Baeumle Grønnliberale partiet (GLP) ut til å bli valgets store vinnere i Sveits. Foto: Michael Buholzer / Reuters / ScanpixVis mer

Sveitsisk høyrebølge må vike for de grønne

Partiet lengst til høyre i det politiske landskapet i Sveits, SVP, forventet en historisk valgseier søndag. De første resultatene tyder på at de ikke får viljen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derimot ser det relativt nydannede og sentrumsorienterte Grønnliberale partiet (GLP) ut til å bli valgets store vinnere, sammen med en utbrytergruppe fra SVP, Borgeligdemokratene (BDP).

Folkepartiet SVP håpet krisen i eurosonen og partiets strenge innvandringspolitikk ville gi partiet rekordmange stemmer i valget på nye representanter til nasjonalforsamlingen. De foreløpige resultatene viser at søndagens valg ser ut til å gå motsatt vei.

Mister seter SVP ligger an til å miste sju seter i nasjonalforsamlingen. Det vil i så fall være første gang på 20 år at partiet mister støtte.

SVP har markert seg som partiet som vil stoppe det de kaller en massiv innvandring til landet. Ytre høyre-partiet fikk ved valget for fire år siden 29 prosent av stemmene, og det var ventet at de ville øke sin oppslutning etter søndagens valg.

Grønn bølge Men det er BDP og GLP som seiler fram. Foreløpige resultater viser at partiene vil vinne ni seter hver.

De grønne ser ut til å ha vunnet flere stemmer på sin motstand mot atomkraftverk etter Fukushima-ulykken i Japan tidligere i år.

Valget gjelder både nasjonalforsamlingens førstekammer eller «overhus», Stenderrådet, og annetkammeret Nasjonalrådet.

(NTB)