Sveket av hele verden

SREBRENICA (Dagbladet): Mennene i Srebrenica trodde på garantien da FN opprettet en sikker sone rundt byen. Men det eneste som var sikkert, var at de skulle dø. Mellom 8000 og 10000 menn ble jaget inn i Bosnia-serbernes dødsbusser. Sviket var komplett da FN leverte 30000 liter drivstoff for å frakte dem bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Massakrens ofre

Oversatt fra serbokroatisk betyr Srebrenica «Sølvbyen». De sier det var så vakkert her. Før krigen.

Bebyggelsen ligger inneklemt i et trangt dalsøkk, og de bratte åssidene går helt ned til murhusene. Det er grønt og frodig, men jeg greier ikke å se det vakre. Preget av mennesker jeg har møtt og rapporter jeg har lest, er jeg bare trist. Dette er dødens dal.

Våpnene er borte, men her er så mange detaljer som hele tida minner om det ubeskrivelige. Vi kjører opp på en høyde for å få utsyn over byen. Asfalten jeg står på, har merker etter stridsvognenes larveføtter. Det var her de bosnisk-serbiske soldatene tok seg ned etter at de i dagevis hadde bombardert Srebrenica med granater. Fra gatene nede i byen kunne befolkningen både se og høre soldatene som nærmet seg.

Bare 4000 funnet

Mellom 8000 og 10000 menn ble fraktet bort og skutt. Rundt 4000 levninger er funnet, men bare et fåtall er identifisert. Mange ligger fortsatt i massegraver og i søppelfyllinger. Et ukjent antall døde ligger ute i naturen, de fleste er allerede dekket til av tett vegetasjon. Minefaren gjør at få tør lete.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer