OPPGJØR: Ap-sekretær Raymond Johansen bekrefter at det lenge har vært reaksjoner i Ap på at tidligere nære medarbeidere av Jens Stoltenberg ved SMK bruker sin nære relasjon i markedsføringen av sine rådgivningstjenester. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagblasdet
OPPGJØR: Ap-sekretær Raymond Johansen bekrefter at det lenge har vært reaksjoner i Ap på at tidligere nære medarbeidere av Jens Stoltenberg ved SMK bruker sin nære relasjon i markedsføringen av sine rådgivningstjenester. Foto: Jacques Hvistendahl / DagblasdetVis mer

- Svekker politikkens troverdighet

Raymond Johansen tar oppgjør med First House

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-sekretær Raymond Johansen går nå ut med krass kritikk av tidligere Ap-topper i First House. Han mener de bidrar til å svekke politikkens troverdighet.

Onsdag avdekket Aftenposten at First House markedsfører sine rådgivningstjenester blant annet ved å henvise til bakgrunn fra Statsministerens kontor.

Markedsført Jens-kontakt Ap-sekretær Raymond Johansen sier nå til Dagbladet at han har merket seg hvordan tidligere nære rådgivere for Jens Stoltenberg i First House bruker denne nærheten til den tidligere statsministeren i sin markedsføring.

Han mener tidligere Ap-toppene og sentrale rådgivere for Stoltenberg gjennom sin nye rolle i First House bidar til å svekke politikkens renommé.

• Les også: First House-toppens svar.

- Svekker politikken - Bjarne Håkon Hanssen var en meget dyktig statsråd og en sentral Ap-profil. Andre sentrale medarbeidere har gått ut, de har tatt med sine kontakter og sitt nettverk, og benytter dette nettverket for det det er verd.

Det er lite å gjøre med det. Vi har ikke yrkesforbud her i landet. Men problemet er at dette bidrar til å svekke politikkens troverdighet. Det kan virke som om alt handler om spinning, ideer og nettverk. At alt er til salgs.

For våre 53 000 medlemmer er det bankende hjerter og engasjement for et bedre samfunn som gjelder, sier Johansen til Dagbladet.

- Er det er en belastning for Ap? - Jeg legger ikke skjul på at det har vært en del irritasjon. Samtidig er det viktig å ikke tillegge kommunikasjonsbransjen mer innflytelse enn de har, sier Johansen.

En annen Ap-politiker sier det er et problem for Ap når sentrale tillitsvalgte som alle har vært knyttet til tidligere statsminister Jens Stoltenberg og SMK, går over til kommunikasjonsbransjen, og «går ut og inn av rollene».

- Dette er ikke sosialdemokrati. Noen bør ta større ansvar enn andre, sier kilden.

Kamp mot klimaregler Aftenposten dokumenterte onsdag at First House har tilbudt seg å bistå oljeselskapene i kampen mot at det norske petroleumsfondet trekker seg ut av kull- og petroleumsselskaper. I november gikk Jonas Gahr Støre, som om et par uker blir ny Ap-leder, ut og sa at Ap vil trekke oljefondet ut av kullselskaper.

- Det har stor signaleffekt hva vårt pensjonsfond gjør. Det har tidligere trukket seg ut av tobakk og produksjon av palmeolje. Nå bør vi få en grundig vurdering av hvordan dette kan skje med kull. Vi har nå mye kunnskap om hvor skadelig forbrenning av kull og produksjon av kraft fra kull er for klimaet, sa Støre da.

- Utfordrer mitt grunnsyn
 Til Aftenposten sier Støre at han ikke vil kommentere enkeltpersoner.

- Men jeg vil si at oppslaget i Aftenposten gir grunnlag for ettertanke om hvordan maktforhold i samfunnet forsterkes gjennom hvordan ressurser fordeles.

Her er det et ressurssterkt rådgivningsselskap med bred erfaring som aktivt søker kunder blant de meste ressurssterke i verden for å kunne ivareta deres interesser og sin økonomi, sier Jonas Gahr Støre til Aftenposten og fortsetter:

- Det er ikke i strid med loven. Men det viser hvordan de som er sterkest stilt, får tilbud om å sikre sine sterke posisjoner. Denne type rådgivning er ikke tilgjengelig for svake grupper. Det utfordrer mitt politiske grunnsyn og understreker at vi i politikken må være oppmerksomme, sier Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Raymond Johansen sier han ikke vil kommentere saken om at First House tilbyr seg å jobbe for at oljefondet ikke trekker seg ut av kullselskaper.
Andre aktører Ap-representant og medlem i finanskomiteen, Marianne Marthisen, sier:
- I Ap utformer vi vår politikk ut fra hva vi mener er riktig for samfunnet. Det betyr for eksempel at vi ønsker Statens Petroleumsfond Utland ut av kullselskaper.

Jeg kan ikke gjøre annet enn å registrere at andre aktører prøver å påvirke den beslutningen. Men vi kommer ikke til å endre holdning, sier Marthinsen.  

GA RÅD: Det vakte reaksjoner i Ap da Bjarne Håkon Hanssen ga råd om krisehåndtering til Frp kort tid etter at han hadde gått av som Ap-statsråd. Torbjørn Berg / Dagbladet
GA RÅD: Det vakte reaksjoner i Ap da Bjarne Håkon Hanssen ga råd om krisehåndtering til Frp kort tid etter at han hadde gått av som Ap-statsråd. Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer