Professor om falske anklager:

Svekker tilliten til reelle ofre

Falske anklager sløser politiets ressurser og kan svekke tilliten til andre som er utsatt for lovbrudd. Derfor må det opp i dagens lys, mener Politihøgskolen-professor.

SIKTET: Justisministerens kone Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og ektemann Tor Mikkel Waras hjem i Oslo er blitt utsatt for flere trusler siden desember. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Natt til søndag brant det i justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) bil, som sto parkert utenfor statsrådens bolig i Oslo.

Nå er Waras samboer Laina Anita Bertheussen (54) siktet av PST for å ha påsatt brannen.

Konkret er Bertheussen siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 225 bokstav b, fortalte PST-sjef Benedicte Bjørnland under en pressekonferanse i dag.

- Hun er siktet for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det, sa Bjørnland, og la til:

- Vi mistenker at siktede selv har startet brannen og ved det gitt inntrykk at brannen er påtent av en eller flere gjerningsmenn.

«Svært uheldig»

Jurist og professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen har straffeprosess som sitt spesialfelt. Han ønsker ikke å mene noe om hvorvidt Waras samboer bør straffeforfølges, men forteller på generelt grunnlag at det er «svært uheldig» å framsette falske anklager om straffbare forhold.

- Både fordi det opptar politiets ressurser, og fordi slike uriktige anklager kan svekke tilliten til andre som genuint har vært utsatt for straffbare forhold, sier professoren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer