Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Professor om falske anklager:

Svekker tilliten til reelle ofre

Falske anklager sløser politiets ressurser og kan svekke tilliten til andre som er utsatt for lovbrudd. Derfor må det opp i dagens lys, mener Politihøgskolen-professor.

SIKTET: Justisministerens kone Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og ektemann Tor Mikkel Waras hjem i Oslo er blitt utsatt for flere trusler siden desember. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til søndag brant det i justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) bil, som sto parkert utenfor statsrådens bolig i Oslo.

Nå er Waras samboer Laina Anita Bertheussen (54) siktet av PST for å ha påsatt brannen.

Konkret er Bertheussen siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 225 bokstav b, fortalte PST-sjef Benedicte Bjørnland under en pressekonferanse i dag.

- Hun er siktet for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det, sa Bjørnland, og la til:

- Vi mistenker at siktede selv har startet brannen og ved det gitt inntrykk at brannen er påtent av en eller flere gjerningsmenn.

«Svært uheldig»

Jurist og professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen har straffeprosess som sitt spesialfelt. Han ønsker ikke å mene noe om hvorvidt Waras samboer bør straffeforfølges, men forteller på generelt grunnlag at det er «svært uheldig» å framsette falske anklager om straffbare forhold.

- Både fordi det opptar politiets ressurser, og fordi slike uriktige anklager kan svekke tilliten til andre som genuint har vært utsatt for straffbare forhold, sier professoren.

Hvis falske anklager eller anmeldelser pådrar uskyldige enkeltpersoner en siktelse eller domfellelse, kan den som har framsatt anklagene straffes med fengsel i inntil ti år, avhengig av anklagen.

- Jo mer alvorlige saker det gjelder, jo verre vil jo en uriktig anklage være. Det er særlig ille der den uskyldig anmeldte risikerer å sone fengselsstraff. Den som blir tiltalt eller dømt for seksuallovbrudd eller andre alvorlige lovbrudd, vil få en anmerkning på politiattesten som kan sperre for en rekke stillinger, verv og utdanninger. Det kan også hindre at vedkommende får adoptere barn, eller det kan gjøre at man mister samværsrettigheter mm. En uriktig anklage kan altså få store negative konsekvenser for hele livet til den man anklager, sier Holmboe.

- Hvordan kan man forebygge eller forhindre at folk går til det skritt å levere inn falske anmeldelser?

- Allerede i dag foreholdes vitner at de under straffansvar er forpliktet til å si den fulle sannhet. På generelt grunnlag er det også nødvendig at tilfeller av falsk anklage straffeforfølges, og at mediene tar opp dette. Ikke minst må man få fram hvor ille det vil være å bli uriktig anklaget for en straffbar handling, svarer han.

Ses i sammenheng

Søndagens branntilløp i Waras bil, var den femte kjente «trusselen» mot Wara siden desember i fjor. I tillegg har det vært flere hendelser som til nå er blitt holdt hemmelig av politiet og PST.

Siktelsen av Waras samboer Bertheussen ses i sammenheng med disse hendelsene, men hun er ikke siktet for noen av de tidligere hendelsene, opplyste PST-sjef Bjørnland under pressekonferansen i ettermiddag.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

Waras samboer Bertheussen satt torsdag ettermiddag i avhør med PST. Det er uvisst hvordan hun stiller seg til siktelsen. Hun ble først kjent med siktelsen i dag, samme dag som Oslo tingrett ga politiet tillatelse til å ransake parets bolig på Ullern i Oslo.

Bertheussen er ikke begjært varetektsfengslet av PST.

- Et sjokk på Tor Mikkel

Tor Mikkel Wara (Frp) ble selv orientert om utviklingen i saken av statsminister Erna Solberg rundt klokka 15.00 i ettermiddag.

- Jeg har lyst til å understreke at dette gikk veldig tungt inn på Tor Mikkel. Dette er en tragedie for han og for hans familie. Tor Mikkel ba i den samtalen om å få permisjon fra sin stilling som justis- og beredskapsminister for å ivareta sin familie, sier Solberg.

Finansminister Siv Jensen sier at hun også ble orientert om saken i dag

- Han er i sjokk, og det er åpenbart at dette går sterkt inn på han. Uansett utfall, så er dette en personlig tragedie for han og hans familie. I dag er jeg opptatt av å vise omtanke for Tor Mikkel og hans familie, og dette er ikke dagen for konklusjoner. Vi er alle i en sjokktilstand, sier Jensen.

Gikk ut mot mediene

Seinest natt til mandag gikk Waras samboer ut på Facebook mot medienes dekning av saken.

Waras samboer begynte Facebook-innlegget med å «takke for alle hyggelige meldinger og telefoner hun har fått i løpet av dagen».

Videre skrev hun at justisministeren hadde vært bortreist siden onsdag.

«Dette skulle være min slappe-av-helg uten for mye styr og alt det vaktholdet som følger med TM (Tor Mikkel red.anm.). Sånn gikk det ikke», skrev hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!