Svekkes monarkiet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag innledes en ny kongelig bryllupsuke, denne gangen med prinsessen fra Skaugum, Märtha Louise og hennes valgte livsledsager, Ari Behn, en ung skribent fra Moss i hovedrollen. Paret slår på stortromma, med domkirken i Trondheim, biskop Wagle, framtredende politikere og folkefest som ramme om en begivenhet som i konstitusjonell forstand er uten interesse. Det er en begivenhet som utelukkende burde ha interesse for privatpersonene Märtha Louise og Ari Behn, samt deres nærmeste familie og venner. At den nå får karakter av statsakt, skyldes monarkiets nye rolle innen rammen av underholdningsindustrien. At kirken syns dette er stas, kan vi ikke gjøre noe med. Men kongehuset selv bør kanskje gjøre seg noen tanker.
  • For den som søker popularitet som mediefigur, søker en legitimitet som bygger på sand. Dagbladets meningsmåling i dag viser dette til overmål. For det er riktig som kommunikasjonseksperten Stephanie Dumont sier at det er folks reaksjon på fortellingen om de kongelige i mediene som reflektres i meningsmålingene. Det er merkevaren Ari Behn og merkevaren Mette-Marit som måles som forbilder, ikke personene. Merkevaren Märtha er i ferd med å leve et liv utenfor det vi oppfatter som "kongehuset". Spørsmålet er bare om folks syn på henne og eventuelt hennes mann også vil slå inn over institusjonen "kongen" - som er den egentlige konstitusjonelle institusjon i den balubaen som nå skal utspilles i Trondheim.
  • Meningsmålingen er derfor tvetydig. Den kan tolkes som et faresignal for den sittende familie på Norges trone. Den kan forstås som et varsel om at blir det enda mer "utvanning" av det kongelige blod, med enda flere "uallminnelig allminnelige" mennesker, som det gjerne heter om kronprinsesse Mette-Marit, så svekkes monarkiet mer og mer. Men det kan også tolkes slik: Folk flest har simpelthen sluttet å betrakte prinsessen som "kongelig" og hennes brudgom som et nytt medlem av kongefamilien. De ser på dem som de mediefigurer de er, der ratingen følger andre lover enn de konstitusjonelle. Begge deler bør bekymre bare dem som ser det som ønskelig at monarkiet består.