Svekket av streiken

Folk stoler ikke lenger like mye på LO og NHO. Partene i arbeidslivet er de eneste som opplever tydelig tilbakegang på det halvårlige tiltrobarometeret fra MMI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene er ikke god lesning verken for LO eller NHO, men de kan trøste seg med at undersøkelsen er tatt opp i de tre første ukene av mai - da partene i arbeidslivet barket sammen i streik. Dermed kan folk ha blitt påvirket av unødig hamstring, tomme butikkhyller og stopp i trafikken.

Et representativt utvalg på 1089 personer ble spurt i hvilken grad de har tiltro til en rekke sentrale institusjoner i norsk samfunnsliv, blant annet Forsvaret, helsevesenet og Kirken. Politiet holder seg fortsatt på topp i folks bevissthet. Nederst holder reklamebyråene stand.

Misnøye med partene

MMI foretar undersøkelsen to ganger i året, og den eneste bevegelsen av betydning fra oktober til mai var folks tiltro til partene i arbeidslivet. LO falt fra 60 til 50 prosent, NHO fra 52 til 36 prosent.

- Folk i Norge liker ikke streik, og det er LO og NHO som får skylden. Jeg tror mange mener partene i arbeidslivet løser interessemotsetninger på feil måte. Det er nok den viktigste årsaken til at tiltroen faller, sier professor Geir Høgsnes på Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Arbeidslivsforskeren peker også på at selve innholdet i streiken kan ha gjort utslaget.

NHO: Som forventet

- Lønnstakerne har mislikt utfallet av forhandlingene og ment at NHO gjorde et for dårlig forsøk på å stagge grådigheten blant direktørene, sier Høgsnes.

- Vi regner med at både NHO og LO har tapt på den omfattende streiken som vi nå har lagt bak oss. Ut ifra tidligere erfaring regner vi med at disse tallene vil stabilisere seg på et høyere nivå etter hvert. Uansett er det aldri hyggelig å registrere at tiltroen i befolkningen skal ha gått ned, sier adm.dir. Finn Bergesen jr. i NHO.

LO: Uunngåelig

- Vi kunne selvfølgelig ha ønsket oss høyere tall, men noen oppfatter streik som noe ubehagelig. Det kan ha påvirket tiltroen til oss i mai. Vi følte at folk flest mente våre krav var rettferdige, og konflikt er noe vi må leve med. Det er ingenting som tyder på at den generelle fiendtligheten til LO vokser, sier informasjonssjef i LO Øyvind T. Hansen.