Svekket av Valla-strid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den offentlige skittentøyvasken om Gerd-Liv Vallas lederstil fortsatte i går med full tyngde etter at to tidligere statssekretærer fra hennes tid som justisminister gikk ut mot henne. Begge bekrefter at de trakk seg som statssekretærer på grunn av vanskelige samarbeidsforhold med Valla. Det styrker troverdigheten til tidligere internasjonal sekretær Ingunn Yssen, som sa opp sin stilling fordi hun følte seg mobbet, trakassert og utskjelt av Valla. Samtidig er intervjuene med de tidligere stats-sekretærene egnet til å svekke LO-lederens troverdighet fordi hun har oppgitt helt andre årsaker til deres fratreden enn den de selv oppgir.

Til tross for sterk lojalitet innad i LO har det kommet kritiske røster innenfra om måten Valla har håndtert Yssens avgang på. Flere har reagert på at Valla i sitt tilsvar til Yssen refererer fra fortrolige medarbeidersamtaler. Fellesforbundets Kjell Bjørndalen understreket i helga at slike saker bør tas internt. Og den mangeårige leder for Tømrer- og byggfagsforbundet, Egil Mongstad, har også gått ut med kritikk av Valla.

En meningsmåling som Dagbladet offentliggjorde i går viser dessuten at to av tre LO-medlemmer mener Valla har håndert konflikten med Yssen dårlig. LOs omdømme er for første gang på tre år snudd fra positivt til negativt. Det viser at striden engasjerer mange, og at LO ikke kommer godt ut av den. Som en skjebnens ironi starter LO nå en kampanje mot mobbing. Det har under de rådende omstendigheter et komikkens skjær over seg.

Og selv om statsminister Jens Stoltenbergnngår å kommentere saken, vet han at striden også vil få politiske ringvirkninger. Valla sitter i Aps sentralstyre og skal i forbindelse med vårens landsmøte gjenvelges. Ifølge tradisjonen leder LO-lederen også valgkomiteen på Ap-landsmøtet. Ikke alle ønsker at hun skal ha disse vervene. Det kan føre til en strid i Ap om LO-lederens posisjon og at striden varer lenger enn LO og Ap i første omgang skulle ha ønsket. Det er et dårlig utgangspunkt for en arbeiderbevegelse som ønsker og trenger å gjøre en god kommunevalgkamp.