Svekket EU-kommisjon sitter videre

Mistillitsforslaget mot EU-kommissærene Edith Cresson og Manuel Marin falt i dagens avstemning i EU-parlamentet. Nå gjenstår mistillitsforslaget mot hele kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bølgene har gått høyt i Brüssel og Strasbourg helt siden EU-parlamentet for to uker siden nektet å godkjenne kommisjonens regnskap. Forsøkene på å hemmeligholde kritikk fra EUs kontrollorgan fikk parlamentet til å se rødt. Parlamentets kritikk mot kommisjonens svake innsats mot korrupsjonen i EU-systemet er ikke ny, men i år tok de altså virkelig sats.

Årets rapport fra revisorene var kraftig kost, og kommisjonens forsøk på hemmelighold ble for mye for de folkevalgte. To mistillitsforslag ble reist, og for første gang i parlamentets historie så det ut til å gå mot flertall for et slikt forslag. Mistillitsvotum er et av de få maktmidlene parlamentet har, men er et såpass kraftig virkemiddel at få har regnet med at det noensinne ville bli brukt.

Kommisjonens mektige formann Jacques Santer måtte dermed ta fram storslegga. Måtte Cresson og Marin gå, ville hele kommisjonen gå. I går ble det klart at over 100 kristeligdemokrater ikke ville stemme for forslaget, etter sterkt press fra Santer. Dermed fikk ikke mistillitsforslaget nødvendig flertall.

Det ser heller ikke ut til å bli 2/3-flertall for mistillitsvotumet mot hele kommisjonen. En kraftig ripe i lakken og lovnader fra Santer om forsterket innsats mot uhumskhetene i systemet blir sannsynligvis enden på en forpostfektning som har styrket parlamentet og svekket kommisjonen.