Svekket monarki

Mette-Marits vellykkede møte med offentligheten til tross: Oppslutningen om monarkiet er på et historisk lavmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdet mellom Mette-Marit og kronprins Haakon satte fart i monarkidebatten. Siden forholdet ble kjent like før nyttår i fjor, har MMI utført tre meningsmålinger for Dagbladet.

Den ferskeste ble gjort etter Mette-Marits første offentlige opptreden fredag og viser at 66 prosent av befolkningen mener landet fortsatt skal styres med kongen som overhode. I september mente 75 prosent det samme. Nedgangen på 9 prosentpoeng betyr at støtten til monarkiet er redusert med hele 12 prosent fra september til desember.

I mai støttet 71 prosent monarkiet.

Oppsiktsvekkende

Statsviter Kristin Taraldsrud Hoff ved MMI mener nedgangen er oppsiktsvekkende:

- Den viser at det har skjedd noe med folkets oppfatning av kongehuset siste tida. Tidligere var det bare SV som iblant tok til orde mot monarkiet. Nå er dette, i folkets bevissthet, blitt et akseptert alternativ til kongehuset.

Selv om færre støtter monarkiet, vil ikke flere ha republikk. Vet-ikke-gruppa er nemlig fordoblet i forhold til forrige meningsmåling. Det kan bety at folk avventer for å se hvordan kronprinsen og Mette-Marit former sine kongelige roller.

Spesielt menn i alderen 40- 59 år er for at Norge heller skal styres av en president. Folk med høy inntekt er mer positive til republikken enn de med lav inntekt.

Eldre skifter mening

- Mange av de mest ihuga monarkistene kan ha skiftet standpunkt på grunn av Mette-Marit. Da tenker jeg spesielt på eldre mennesker som har hatt prinsipielle argumenter mot kronprinsens samboerskap, samt det faktum at Mette-Marit har en sønn fra et tidligere forhold, sier medierådgiver Ole Christian Apeland til Dagbladet.

Selv om folket hyller Mette-Marit etter hennes første offentlige opptreden, er det ikke tvil om at samboerskapet og forlovelsen har skapt uro blant mange monarkister.

Rolig Willoch

En tilsvarende måling gjort i september 1977 viste at hele 77 prosent støtter monarkiet. 17 prosent ville ha republikk.

- Jeg må si at jeg er ganske rolig. Vi skal være forsiktige med å legge for mye i slike meningsmålinger. Jeg er sikker på at oppslutningen for monarkiet tar seg opp igjen, sier tidligere statsminister Kåre Willoch, og tilføyer:

- Jeg må jo spørre dem som vil ha en republikk hva slags republikk de ønsker seg: Hvem skal bli president? Hvordan skal hun eller han velges? Jeg tror ikke monarkimotstanderne har tenkt så mye på det.