Svekket SV vil ikke spekulere

Risikerer å miste en statsråd etter det dårlige valgresultatet.

VANT VALGET MEN TAPTE VELGERE: Kristin Halvorsen mister fire stortingsrepresentanter, og kan miste en statsråd når den nye regjeringen skal spikres sammen. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
VANT VALGET MEN TAPTE VELGERE: Kristin Halvorsen mister fire stortingsrepresentanter, og kan miste en statsråd når den nye regjeringen skal spikres sammen. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): SV gikk kraftig tilbake i årets valg, og nå starter spekulasjonene om statsrådstaburettene.

I dag har SV fem statsråder og Senterpartiet fire, mens valgresultatet viser nå at de to partiene er like store. Foreløpig har ingen av de tre partilederne sagt noe om maktfordelingen innad i regjeringen, men det spekuleres i at fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys kan bli ofret. Dermed står SV og SP med like mange statsråder.

Spekulerer ikke i statsråder
Heikki Holmås vil ikke spekulere i dette.

- Vi har respekt for hverandre, og nå har vi fått flertall for en rødgrønn politikk. jeg tror folk vil ha balanse, og ikke noen voldsomme rokkeringer, sier Holmås til Dagbladet.

Det vil heller ikke Bård Vegar Solhjell.

- Hvem må gå nå som SV trolig mister en statsråd?

- Det skal vi ikke konkludere med nå. Først skal vi sove litt ut og treffe barna våre. Så skal vi forhandle et politisk dokument.

- Føler du at du sitter trygt?

- Jeg har en jobb jeg synes er fantastisk spennende og fortsetter gjerne. Men jeg er også nyvalgt på Stortinget, noe som også er veldig hyggelig, sier han.


Heller ikke Jens Stoltenberg vil svare på om SVs posisjon blir svekket, eller om de vil miste statsråder etter det dårlige valget.

- Det er for tidlig å kommentere regjeringens sammensetning. Nå må vi sette oss ned å snakke sammen, sier Jens Stoltenberg.

- Skuffet
- Vi er glad over rødgrønn valgseier. Det er første gang på over 40 år at en flertallsregjering beholder makta etter et valt. Samtidig er jeg skuffet over vårt resultat, innrømmer nestleder Bård Vegar Solhjell.

- I år ble det et statsministervalg, og vi har altså en strålende statsminister. Men det ble også en seier for den rødgrønne politikken, der vi er en av hovedarkitektene, sier Holmås.

Solhjell mener årsaken til tapet er ganske åpenbart.

- Vi taper til Ap. Det ble et regjeringsvalg eller til og med et statsministervalg. Vi ser det samme på høyresiden. Venstre har mistet til høyre. Jeg tror mange av velgerne tenkte at de stemte på Jens eller kaos, sier Solhjell.

Mobiliserte på slutten
Solhjell legger til:

- Samtidig har SP klart seg bedre enn oss. Men det er alltid mange som lurer på om de skal stemme på Ap eller SV. Statsministereffekten slo til og det er forståelig. Men vi reddet inn mange velgere ved å mobilisere helt på slutten, mener utdanningsministeren.

Likevel er han skuffet over at miljøpartiene i år gjorde et dårlig valg.

- Velgerne har ikke belønnet miljø. Mange velgere sier at det er opptatt av det, men det virker ikke som det har vært avgjørende. Regjeringsspørsmålet ble viktigere for folk. Det er en utfordring for oss. Vi må klare å mobilisere på miljø som er så viktig i framtiden, sier Solhjell.

SV mister fire stortingsrepresentanter i neste periode: Bjørn Jacobsen fra Møre og Romsdal, May Hansen fra Østfold, Magnar Bergo fra drammen samt Olav Gunnar Ballo som forlater Stortinget for Finnmark, og blir ikke erstattet.

Fortsetter miljøkampen
Også Heikki Holmås er opptatt av at SV skal fortsette kampen for miljøet.

- Du er ikke redd for at miljøkampen skal lide under SVs dårlige valg?

- Nei, vi skal få gjennomslag for våre viktigste saker, jeg føler meg trygg på det, sier Holmås.

- Så det er ikke noe krisemøte på gang i SV i dag?

- Nei. Vi har jo vunnet valget!


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer