Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svekket tillit

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fredag kunne Dagbladet fortelle historien om hallingdølen Petter Bakken som frøs i hjel under en scootertur like før jul. Han ringte nødnummeret og ba om hjelp, men fikk den ikke. Heller ikke en henvendelse fra familien fikk politiet til å reagere. Og da mannen etter noen døgn ble funnet, tok det fortsatt flere dager før politiet gikk ut offentlig med opplysninger. Da var det, ifølge avisa Hallingdølen, tips fra publikum som førte til oppmerksomhet om saken. Selv i dag har politiet ingen kommentar til egen mangel på reaksjon på nødropene.
  • Det er naturligvis menneskelig å feile også for politiet. Nå skal SEFO vurdere denne konkrete saken, og hvis det er svikt i rutinene, går vi ut fra at det får følger. Men det er alvorlig for samfunnet når det gjentar seg at folk forgjeves kaller opp nødnummeret på telefonen, og det ikke blir reagert, enten det gjelder politiet eller medisinsk akutthjelp. Det har vært noen eksempler på dette de seinere åra, og i løpet av året som gikk var det minst tre slike tilfeller. Størst oppmerksomhet vakte dødsulykken i Sauda på seinhøsten da en kvinne falt i vannet og politiet ikke reagerte på anrop fra et vitne.
  • Det er naturligvis riktig at nødnumrene misbrukes og at de som mottar anropene må sile ut reelle meldinger fra tøys og tull. Det er sikkert ikke noen lett oppgave, og det er fortvilet at mennesker misbruker innretninger som er opprettet for å redde liv. Men når meldingene handler om liv og død, bør man nok heller reagere positivt noen ganger for mye enn å unnlate av frykt for at meldingen ikke er reell.
  • Folk må kunne ha tillit til at det blir reagert adekvat når de i nød slår nødnummer. Det er viktig at de ikke frykter det bare er skuebrød som politi eller medisinsk hjelp ikke tar alvorlig. Det er naturligvis ikke slik, men jo oftere det skjer glipp, desto større er faren for at tiltroen til systemet svekkes. Da kan systemet til slutt bryte sammen, til skade for hele samfunnet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling