Svekket Valla snubler videre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-leder Gerd-Liv Valla har gjennom sin noe forbeholdne, men likevel tydelige beklagelse i saken som omhandler hennes behandling av Ingunn Yssen, fått et pusterom innad i LO. Hun sier hun i ettertid ser at hun burde håndtert Yssens oppsigelse annerledes. Hun ser at hun under forrige ukes pressekonferanse kunne oppfattes som lite følsom, noe hun tok selvkritikk for under gårsdagens pressekonferanse i Folkets hus. Valla viser også at hun tar den siste ukes anklager mot henne på alvor ved aktivt å be Arbeidstilsynet om å gå inn i Yssen-saken i tillegg til å vurdere arbeidsmiljøet generelt i LO. I tillegg skal Statens arbeidsmiljøinstitutt gjennomføre den første undersøkelsen av arbeidsmiljøet i LO på 10 år.

I sum er dette innrømmelser og en ydmykhet fra Vallas side som trolig vil stagge gemyttene innad i LO. Men hennes beklagelse er betinget. Hun sier ikke unnskyld på ordentlig. Hvis noen har følt seg såret over hennes væremåte, sier hun seg lei for det. Det har aldri vært hennes hensikt å såre, understreker hun. Det vil nok «oppleves» som en halvhjertet beklagelse. Men uansett forbehold, har hun gjort et stort tilbaketog i forhold til sine første reaksjoner på Yssens oppsigelsesbrev. Det var åpenbart nødvendig for å få LOs forbundsledere til å gi henne sårt tiltrengt støtte i den voldsomme striden som har utviklet seg omkring hennes person.

Men nok en gang rotet hun det til for seg selv. Hun avviste på et formalistisk grunnlag å svare på spørsmål om anklagene fra statssekretærene som forlot henne for ti år siden, med ett unntak. Hun henviste til et notat som viste at hun ikke hadde løyet for Berit Reiss-Andersen. Men på utallige spørsmål om innholdet i notatet, vek hun unna. Hun hadde en enestående mulighet til å frikjenne seg selv fra påstander om løgner, men brukte den ikke. Spørsmålene om dette var helt relevante ettersom statssekretærenes erfaring med Valla, styrket Yssens troverdighet og svekket Vallas. Hun sa A, men nektet å si B. Dermed er hennes svekkede troverdighet ikke gjenopprettet.