Svelger sentrumskamelen

Glem alt du har hørt om sentrumsregjeringens uansvarlige budsjettpolitikk. Nå snakker Ap-leder Thorbjørn Jagland varmt om sentrumsregjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Opp med moralen

Optimisme i Senterpartiet

- Tøffe skattekrav fra Ap

Tror de sprekker

Det plutselig oppståtte vennskapet skal i løpet av 14 dagers tid krones med et budsjettsamarbeid mellom regjeringen og Arbeiderpartiet.

I boks?

Selv om begge parter presiserer at det gjenstår harde forhandlinger, synes saken å være i boks allerede.

Da Ap-ledelsen i går ettermiddag møtte pressen for å presentere Ap's krav, var stemningen lysere og lettere enn på veldig lenge. Etter to års ørkenvandring på Stortinget har Ap endelig fått en finger på rattet.

- Vi har nå en åpning for å øve innflytelse, men det er naturligvis for tidlig å si om vi vil lykkes. Dersom dette skal lykkes, må vi få en klar dreining mot Ap, sa Jagland i går ettermiddag.

Må ta fra de rikeste

Grunnlaget for den nye tonen mellom Bondevik og Jagland ble lagt lørdag formiddag da Jagland og Hill-Marta Solberg møtte statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Gudmund Restad til budsjettsamtaler. Med seg til møtet - som ble holdt på statsministerens kontor i all hemmelighet - hadde Jagland og Solberg med seg et tosiders dokument der Ap's krav var listet opp.

Der kunne Bondevik lese at de eneste punktene som kan skape forhandlingstrøbbel, ligger i Ap's skattekrav:

  •  Skattene for de rike økes
  •  Første steg i en skattereform for de lavest lønnede med et eget lønnsfradrag for lønnsmottakere
  •  Nei til fjerning av forsørgerfradraget
  •  Nei til underregulering av innslagspunktet i toppskatten

På møtet fikk Bondevik beskjed om at Ap må ha gjennomslag for skattetiltak som tilsvarer to milliarder kroner.

Dette er penger som i det alt overveiende skal hentes fra aksje- og kapitalbeskatningen. I tillegg ser partiet for seg noen endringer når det gjelder AMS-ordningen.

- Kjell Magne Bondevik er klar over at vi må ha to milliarder kroner ekstra fra de rikeste for å få dette til. Vi hadde et langt møte med Bondevik der vi gikk gjennom dette. Konklusjonen var at dette var noe å gå videre på, sier Jagland.

Slik bekrefter han at det nærmest er inngått en rammeavtale mellom Ap og sentrumspartiene.

Antiklimaks

Mange vil nok oppfatte Ap's krav som et gedigent antiklimaks etter Jaglands mangeårige retorikk mot sentrums «uansvarlige» politikk.

Framfor alt er kontantstøtten fjernet som uoverstigelig problem.

Borte er også kravet om å endre rederibeskatningen. Beskjedenheten forteller hvor avgjørende det er for Jagland å kvitte seg med taperstempelet.- Det ligger ikke an til endringer av rederibeskatningen, sa Jagland i går.

Men det er et ufravikelig krav at de rikeste må betale mer skatt, samtidig som de lavtlønte skal få større skattelettelser.
Det dreier seg imidlertid om beløp som regjeringen bør kunne akseptere uten å strekke seg for langt.

VIL SAMARBEIDE: Det ser ut til at Hill-Marta Solberg, Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg må svelge noen kameler før en budsjettavtale er i boks.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer