Svelvik er Norges dårligste kommune

I Svelvik er det bygget og pusset opp så mye at kommuneøkonomien ligger i ruiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVELVIK (Dagbladet): På Drammensfjordens vestbredd ligger idylliske Svelvik. En døsig og trivelig liten «sørlandsby» bare en snau times biltur unna Oslo.

Her er Drammen nærmeste nabo og alt skulle ligge til rette for at både innbyggerne og næringsliv i kommunen kan blomstre. Så hvordan gikk det til at Svelvik ble Norges dårligste kommune på Dagbladets kommunebørs?

- Katastrofal styring På trappa til lokalavisa Svelvikspostens redaksjon står redaktør Dag E. Wathne og røyker.

- Dette er et resultat av katastrofal politisk styring. Det er typisk for Svelvik å havne på bunnen av ei slik kåring. Vi er ingen gjennomsnittskommune og det er jo på en måte hyggelig.

Nylig kunne hans egen avis fortelle at kommunen også topper skilsmissestatistikken. I likhet med mange i byen peker han på en rekke råflotte byggeprosjekter når han blir bedt om å forklare hvorfor kommunen ligger med bruket rygg.

- Vi har noen av landets flotteste skolebygg, men vi har snart ikke barn igjen til å fylle dem, sier redaktøren.

Norges beste kommune ligger i Sør-Trønderlag. Tydal kommune er Norges beste kommune.

GIR SEG: Knut Erik Lippert er  ordfører i Svelvik, her sammen med Børge Domino. Han har styrt byen i 12 år, men nå gir han seg som ordfører. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GIR SEG: Knut Erik Lippert er ordfører i Svelvik, her sammen med Børge Domino. Han har styrt byen i 12 år, men nå gir han seg som ordfører. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Sjekk din her.

- Gapt over for mye I flere omganger har rådmannen i kommunen tatt til orde for å legge ned to av kommunens fire barneskoler.

Takplatene hang og slang og elevene måtte tygge piller mot effekten av muggsopp. Men da fakkeltogene begynte å gå gjennom Svelvik sentrum ble alle politikerne enige.

Nå har kommunen fire flotte skolebygg, men får likevel terningkast én på kvalitet i skolen. Kommunen har også gjeld til langt over utsiktspunktet på fjelltoppen der ordfører Knut Erik Lippert (H) sitter og ser utover byen sin.

- Vi har gapt over for mye. Vi har hatt en politisk kultur der vi ønsket det beste for innbyggerne. Her i Svelvik ser du svært få kommunale bygg med dårlig standard, sier han.

Bare rehabiliteringen av skolene har kostet kommunen opp mot 130 millioner kroner.

Myte Men det er ikke bare i kommunekassa det står dårlig til. Når de åtte terningene fra Dagbladets kommunebørs legges på bordet blir det yatzy i enere, par i toere og en enslig treer.

Både skolen, ungdomstilbudet, avgiftsnivået og eldreomsorgen kommer ut som den dårligste i landet.

- Innbyggerne i denne kommunen oppfatter ikke at alt er galt her. Vi har et godt fritidstilbud og stor frivillig innsats, sier ordføreren.

Rådmann Svein Thorgersen forklarer problemene i kommunen med at mange innbyggere tjener dårlig.

- Den vestfoldske solkysten med mye penger er en myte. Kommunene her har alltid hatt lav inntekt. Vi må bare lære oss å bli flinkere til å ha dårlig råd, sier han.

Vekkelse Den nye, flotte og ikke minst rådyre Berger skole får mye av skylda for den dårlige kommuneøkonomien. Her er det bare 15 elever på enkelte klassetrinn.

- Folk her gikk i tog for å støtte oss, så mannen i gata gir ikke oss skylda. Men når krybba er tom bites hestene. Nå skyldes det på både skolen og de som jobber i kommunen. Sannheten er at det er politikere som står bak alle vedtakene, sier undervisningsinspektør Inge Wergeland.

Alle problemene i Svelvik har i det siste ført til noe som nærmest kan kalles en vekkelse. Lokale ildsjeler har satt opp et skuespill for å lage litt liv i småbyen og næringsrådet jobber sammen med BI for å fylle de tomme lokalene som dominerer i hovedgata.

Mandagens valg vil også føre til utskiftninger i den politikerstanden som får skylda for alt trøbbelet.

SLETT: Redaktør Dag E. Wathne i Svelviksposten skylder på slett politisk styring gjennom mange år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SLETT: Redaktør Dag E. Wathne i Svelviksposten skylder på slett politisk styring gjennom mange år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Til dette valget yngler det av helt nye representanter. Det er helt vanlige folk som har reist seg fra godstolen og sagt seg villige til å stille til valg. Om dere gjennomfører en ny kommunebørs om fire år skal jeg garantere at vi ligger i andre enden av skalaen, sier redaktør Wathne.

Forskjeller Rådmann Thorgersen lar seg ikke hisse opp over Tydal og de andre kommunene som topper kommunebørsen drar inn store penger fordi de tilfeldig vis har noen fossefall innenfor kommunegrensa.

Han forteller om en rådmann fra en av disse kraftkommunene som forklarte ham budsjettbehandling slik:

- Først henter vi penger til det vi må. Så gir vi penger til det vi har lyst til. Resten setter vi i banken. Det er store forskjeller i Kommune-Norge, sier rådmannen.