Sven (44) må møte i retten for denne parkeringen

Bøtelagt ti ganger og skylder Trafikketaten 6000 kroner. Men jusstudenten står på sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden februar i år har jusstudenten Sven A. Marti ført sitt eget lille korstog mot Trafikketatens tolkning av parkeringsreglene i Thor Olsens gate i Oslo.

Stridens kjerne er en parkeringsplass ved siden av to handikapp-plasser. Marti mener han er i sin fulle rett når han parkerer sin Suzuki Baleno der.

Trafikketaten er ikke enig, og ti parkeringsbøter og 6000 kroner i gebyrer senere møtes de stridende partene i retten.

- Dette er ikke noe stort samfunnsproblem, det finnes mye annet man burde brukt tid og penger på. Likevel mener jeg at parkeringsvaktene ikke skal gi flere bøter enn det de har hjemmel for, sier en spent Marti til Dagbladet.no, en time før han skal inn i retten.

Skal føre sin egen sak 

Da Marti i dag gikk inn i sal sju i Oslo tinghus, var det første gang han befant seg i en rettssal.

Han valgte å prosessere sin egen sak mot Trafikketatens jurister. I denne omgang er det snakk om tre av de totalt ti bestridte bøtene.

Jusstudenten, som er ferdig med tredje avdeling av jusstudiet, føler seg sikker på å vinne fram med sin sak.

Sven (44) må møte i retten for denne parkeringen

- Stridens kjerne er to oppmalte båser for handikappede. Spørsmålet er om de er å anse som et særskilt avgrenset område, forklarer 44-åringen.

-
Så lenge skiltingen kan misforstås, kan den heller ikke håndheves, hevder mannen som har brukt mer enn 100 timer den siste tiden på å sette seg inn i parkeringsrett.

Diskuterer ordlyden

Ifølge skiltforskriftene gjelder et parkeringsskilt fra skiltet og fram til neste skilt eller et veikryss, dersom det ikke står på et særskilt avgrenset område.

Derfor må tingretten ta stilling til om de to handikapp-plassene skal tolkes som et «særskilt avgrenset området», eller om skiltet likevel gjelder fram til neste skilt, og derfor er en parkeringsplass forbeholdt bevegelseshemmede.

Marti hevder at plassen han har parkert på, ikke kan regnes som en handikapp-parkering fordi den mangler den tydelige oppmerkingen de to andre plassene har.

- Det er sikkert noen som mener at jeg bare er vanskelig. Men det er ingen tvil om at skiltvedtaket er uklart. Uansett er Trafikketaten pålagt å merke parkeringsplassen. Det gjorde de med en gang jeg hadde klagd saken inn for retten, sier Marti.

Han forteller også at parkeringsvaktene har tolket skiltreglene ulikt. En tredel av vaktene har i løpet av månedene som har gått unnlatt å skrive bøter.

Tolker det til sin fordel

I St. Olavs gate, like i nærheten av Thor Olsens gate, står skiltet om parkering mot avgift midt i veistrekningen, med oppmerkede plasser både før og etter.

Ifølge skiltforskriftene gjelder trafikkskiltet til neste skilt i kjøreretningen, men da Marti parkerte nedenfor skiltet, fikk han bot.

- Når det er til etatens fordel, tolker de regelen motsatt. De må jo ta feil et av stedene, sier Marti til Aftenposten, som først brakte saken.


Ulik forståelse

Trafikketatens jurist Petter A. Kjørstad forklarte i retten i dag at den aktuelle parkeringsplassen ble regulert til handikapp-parkering den 22. januar i år.

- På grunn av snø, var det derfor ikke mulig å merke opp denne plassen tidligere, sa Kjørstad og utdypet:

- Det er ikke uvanlig at oppmerkingen ikke synes på vinteren på grunn av snøen. Men selv om oppmerkingen blir borte, er skiltene likevel like gyldig.

Seksjonsleder i informasjonsavdelingen i Trafikketaten, Anne Sofie Durkis, sier at etaten mener å ha et sterkt rettslig grunnlag for parkeringsbøtene.

Veddemål med datteren

Til tross for all arbeidet lagt ned i å lære finjussen i parkeringsbestemmelsene, har ikke Marti noen planer om å bruke sin framtidige juristkarriere på trafikksaker.

- Men det er klart, har man ikke en juridisk bakgrunn slik som jeg har, er det lett å gi opp når man møter på Trafikketaten. Jeg har snakket med så mange som har forsøkt å klage, for så bare å gi opp og betale bota.

- Hva gjør du hvis du vinner?

- Da vinner jeg en krone av datteren min, som jeg har veddet med. Hun får 1000 kroner av meg, og jeg har lykkes med å påføre Trafikketaten et prestisjenederlag, sier Marti til Dagbladet.no.

Kjennelsen foreligger i løpet av noen dager.

HVORDAN TOLKES SKILTET? Jusstudenten Marti hevder at de to oppmerkede handikapp-plassen kan defineres som «særskilt avgrenset området» og at skiltet derfor ikke gjelder på den neste ikke-oppmerkede plassen. Trafikketaten er ikke enig i særskilt område-definisjonen og mener at man har må følge skiltforskriftene, som tilsier at skiltet gjelder fram til neste skilt eller veikryss.
PRINSIPPSAK: Ifølge Svein A. Marti velger de færreste å klage på parkeringsbøtene, fordi det er vanskelig å nå fram. Han velger å bruke sin jussbakgrunn og en god porsjon tid, til å sette seg inn i parkeringsbestemmelsene og forsøke å vinne fram i tingretten.
MÅ MØTE I RETTEN: Svein A. Marti (44) må møte i Oslo tingrett for å ha parkert på denne plassen siden februar.