Svensk Abu Ghraib-fange stevner USA

Først ble han tatt til fange og torturert i Saddam-regimets regi, senere fikk han samme behandling av amerikanske soldater - i samme fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 42-år gamle svensken krever 700 000 norske kroner i oppreisning fra det amerikanske militæret, etter å ha vært utsatt for seksuelle overgrep og psykisk tortur.

Det er ikke første gangen den svenske statsborgeren utsettes for tortur i Abu Ghraib-fengselet. Mannen, som er født i Irak, satt i det samme fengselet under Saddam Husseins regime.

Rett før Gulfkrigen lyktes mannen i å flykte til Sverige, hvor han fikk asyl og senere statsborgerskap.

Mannen vendte tilbake til Irak i fjor, fordi han ønsket å være med på å bygge opp igjen landet etter Saddam.

Hjemme i Sverige satt kone og fem barn.

Men det skulle ikke gå som han hadde tenkt. Etter knappe to måneder i Irak ble han pågrepet av amerikanske soldater og ført til Abu Ghraib-fengselet. Der ble han utsatt for den grusomme torturen, som har blitt kjent for allmennheten gjennom videofilm,

bilder

og vitneprov.

– De tok av meg alle klærne og tvang meg til å legge meg på en annen fange, sier svensken til

New York Times

.

Mannen kommer med alvorlige anklager mot de amerikanske fangevokterne. Han hevder blant annet at de skjøt og drepte fem fanger i forbindelse med opptøyer under Ramadan.

En talsmann for de amerikanske styrkene har bekreftet at det satt en mann men svenskens navn og fangenummer på Abu Ghraib-fengselet fra den 4. oktober. Han skal ha sluppet fri fra fangenskap idet han klarte å overbevise de militære om at han var svensk.

FORNEDRELSE OG TORTUR: Bildene fra Abu Ghraib-fengselet har rystet verden.