AL-QAIDAS GISSEL: Svenske Johan Gustafsson (til høyre) var på motorsykkeltur da han ble kidnappet på Mali i november i fjor. I går ble en video sluppet på Internett der han og de to andre gislene - Sjaak Rijke fra Nederland (til venstre) og Stephen Malcolm fra Sør-Afrika.
AL-QAIDAS GISSEL: Svenske Johan Gustafsson (til høyre) var på motorsykkeltur da han ble kidnappet på Mali i november i fjor. I går ble en video sluppet på Internett der han og de to andre gislene - Sjaak Rijke fra Nederland (til venstre) og Stephen Malcolm fra Sør-Afrika.Vis mer

Svensk al-Qaida-gissel snakker i video

Første livstegn siden kidnappingen på Mali i fjor høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Johan Gustafsson (37) ble kidnappet i Mali 25. november i fjor sammen med to andre menn, Sjaak Rijke fra Nederland og Stephen Malcolm fra Sør-Afrika. Ingen har hørt livstegn fra svensken etter at han ble tatt som gissel av en en lokal al-Qaida gruppe. Inntil nå. I går ble en film der 37-åringen sier sine første ord siden kidnappingen lagt ut på Internett, skriver den svenske avisa Expressen.

- Mitt navn er Johan Gustafsson, jeg kommer fra Sverige. Jeg har mottatt dette brevet. Jeg er tatt til fange av al-Qaida, men ved god helse, sier den svenske mannen mens han holder opp et brev. I bakgrunnen står bevæpnede menn.

Spiste middag Kidnappingen skjedde da de tre mennene spiste middag på en restaurant i Timbuktu sammen med turistguiden Ali Maiga. Samme med dem var også en tysk statsborger som ble skutt og drept da al-Qaida slo til.

9. desember tok terrororganisasjonen al-Qaidas nordafrikanske gren på seg skylda for kidnappingen og publiserte et bilde av de tre I begynnelsen av april fikk det svenske nyhetsbyrået TT informasjon om at Johan Gustafsson fremdeles var i live.

Filmen som ble sluppet på Internett i går er knappe tre minutter lang. alle de tre gislene holder opp et brev og sier det samme på sine respektive språk. 

Motorsykkeltur Johan Gustafsson skulle kjøre motorsykkel fra Stockholm til Sør-Afrika sammen med en 32-årig venn og reiste fra hjemlandet sitt 4.oktober i fjor. De to vennene skiltes ad underveis. Gustafsson bestemte seg for å reise til Timbuktu i Mali, mens kompisen dro til Senegal. Planen var at de skulle treffes igjen seinere, og begge svenskene blogget ivrig fra reisen sin. I en av de siste filmene Gustafsson selv la ut på nettet, forteller han at han er på vei til Mali.

Alt tyder på at filmen som ble sluppet i går er gammel, skriver Expressen. Gustafssons brev er datert 28.januar 2012.

37-åringens mamma sier til Aftonbladet at familien har kjent til filmen siden i vår.

- Vi er bare så urolige for hvordan det skal gå, sier hun til avisa.

Den svenske utenriksministeren har ikke villet uttale seg til mediene om hva Sverige gjør for at Gustafsson skal slippes fri.

Urolig situasjon Den siste tida har ørkenområdene nord i Mali, der Timbuktu ligger, vært preget av blodige strider mellom ulike opprørsgrupper og det militære. Landets regjering ble også utsatt for militærkupp i mars.

- Akkurat nå er situasjonen i Mali avventende. Det er fortsatt urolig med regjeringen og de ulike militære grupperingene, sier Mats Utas, konfliktekspert på Vest-Afrika og forsker ved Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Utas tror Johan Gustaffson og de andre gislene mest sannsynlig kommer til å bli sluppet fri.

- Det vanlige er at de kidnappede blir sluppet fri etter en stund, noen ganger mot løsepenger. Dette pleier å skje i stillhet, fordi man ikke vil fortelle at løsepenger er betalt. Noen ganger kan det føre til flere kidnappinger, sier han til avisa.