Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk al-Qaida sendt til Cuba

I et gitterbur på Cuba sitter den svensk-fødte mannen sammen med de øvrige 143 Taliban- og al-Qaida-fangene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En svenske i 20-årene sitter fengslet på militærbasen Guantanamo Bay på Cuba etter å ha blitt tatt til fange i Afghanistan.

- Han er i en større gruppe fanger som USA mener utgjør en trussel mot internasjonal sikkerhet, sier Gösta Grassman i det svenske Utenriksdepartementet til avisa Expressen.

Den svenske ambassaden i Washington fikk melding om at en svenske var fengslet på Cuba allerede fredag. Først søndag gikk du ut med opplysningene, men det har vært flere ubekreftede meldinger fra Afghanistan om at en svensk statsborger var med i en fangetransport hvor fangene klarte å stikke av.

Utenriksminister Anna Lindh sier i dag at hun ikke utelukker at den svenske fangen kan bli stilt for retten i Sverige.

- Jeg regner med at en representant fra ambassaden i Washington får treffe mannen på Cuba snart, sier Lindh til Expressen.

Foreløpig har ikke svenske myndigheter fått noe svar på sine henvendelser om å få treffe mannen.

Svensk UD vet nå hvem mannen er, men vil ikke offentliggjøre hans navn. Først ønsker de å få vite hva han er anklaget for.

Expressen melder at mannen trolig er den samme som en pakistansk avis meldte var tatt til fange den 18. desember i fjor. Svenske myndigheter har jobbet intens med å finne ut hvem denne mannen er, men gikk tidlig ut og antydet hans svenske pass kan ha vært falskt. Avaisa Aftonbladet melder at det ikke skal være samme person svenske som ble tatt i desember.

Ifølge passet reiste han til Afghanistan i august i fjor, en måned før terrorangrepene på USA. FBI og pakistansk etterretning mener han er medlem av terrornettverket al-Qaida.

Aftonbladet melder at svensken ble tatt til fange av amerikanske tropper inne i Afghanistan, og at han ble pågrepet sammen med flere andre al-Qaida-medlemmer,

<B>144 FANGER: Svensken er blant de 144 fangene som USA har sendt til sin marinebase på Cuba.
Hele Norges coronakart