Corona

Svensk alarm: - Dette er starten på fjerde bølge

Coronasmitten øker i flere svenske regioner. Infeksjonslege tror en ny bølge er på frammars.

SMITTEN ØKER: Coronasmitten øker nå i seks svenske regioner, deriblant Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT News Agency / AFP / Sweden OUT / NTB
SMITTEN ØKER: Coronasmitten øker nå i seks svenske regioner, deriblant Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT News Agency / AFP / Sweden OUT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.97% Første dose: 67.12%

Coronasmitten er tilbake på frammarsj i flere europeiske land. Sverige ser nå en økning i seks regioner.

Ifølge Svenska Dagbladet er det i snitt registrert om lag 300 nye daglige smittetilfeller den siste uka. De siste ukene har smittetallene økt betydelig i Stockholm, Skåne og Västra Götaland.

Dalarna, Halland og Västerbotten opplever også en oppgang, men her har smitten økt i mer langsom takt.

Anders Björkman, infeksjonslege og professor i infeksjonssykdommer ved Karolinska institutet, forventer at en ny smittebølge er på vei.

- Jeg synes man kan si at dette er starten på den fjerde bølgen, sier Björkman til avisa.

I Norge er det registrert 246 coronasmittede siste døgn. De siste sju dagene er det i gjennomsnitt registrert 175 smittetilfeller per dag.

I sin seineste ukerapport anslår Folkehelseinstituttet en nedadgående smittetrend, med et reproduksjonstall på 0,8 siden 15. juni.

- Om vi får en større bølge, er spørsmål vi ikke helt kan svare på. Vi har laget ulike modeller, og det er en viss mulighet for det, men det er stor usikkerhet knyttet til det, sa fagdirektør Frode Forland i FHI til Dagbladet i slutten av juni.

Instituttet tror at det vil forekomme lokale og mindre utbrudd. Om det blir mange av dem, kan også tilfellene fortone seg til en smittebølge.

- Det er en kamp om tiden her, mellom smitte og vaksine, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Onsdag settes trolig vaksinedose nummer fem millioner i Norge. Håpet er at alle over 18 år skal ha fått tilbud om vaksinedose nummer to i løpet av andre uka i oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer