Svensk alarm: - Vær forberedt

Sjefen for den svenske regjeringens corona-krisestab, Elisabeth Backteman, ber svenskene være «fysisk og mentalt forberedt» på å leve med coronaviruset hele neste år.

FOLKSOMT: Sverige har trappet opp arbeidet med smitteverntiltak etter økt smitte den siste tiden. Her fra en folksom gate i Stockholm tidligere i november. Foto: Fredrik Sandberg / TT News Agency / AFP / Sweden OUT / NTB

FOLKSOMT: Sverige har trappet opp arbeidet med smitteverntiltak etter økt smitte den siste tiden. Her fra en folksom gate i Stockholm tidligere i november. Foto: Fredrik Sandberg / TT News Agency / AFP / Sweden OUT / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Pandemien kommer ikke til å forsvinne bare vi får en vaksine. Vi tar høyde for å fortsette arbeidet med forskjellige typer tiltak, sier Backteman i et intervju med Dagens Nyheter.

- Hvor langt fram i tid tar dere høyde for å fortsette med dette arbeidet?

- Jeg synes det er rimelig, som Johan Carlson (Folkhälsomyndighetens leder, journ.anm.) og statsministeren har sagt, at vi må være fysisk og mentalt forberedt på å håndtere pandemien gjennom 2021 på alle nivåer i samfunnet.

- Svært inngripende

Sverige har trappet opp arbeidet med smitteverntiltak den siste tiden. 20. november tredde begrensninger for alkoholservering i kraft. Skjenkesteder i landet må nå stenge serveringen klokka 22.00. De må selv stenge dørene klokka 22.30.

Forbudet vil gjelde helt fram til slutten av februar.

Tirsdag 24. november ble det forbudt med offentlige ansamlinger på mer enn åtte personer. Forbudet vil gjelde i fire uker.

- Dette er et svært inngripende tiltak, men helt nødvendig, sa statsminister Stefan Löfven til SVT da innføringen av tiltakene ble kjent.

Backteman opplyser til Dagens Nyheter at regjeringens kriseplaner strekker seg til våren 2021.

HOLDT TALE: Sveriges statsminister holdt en alvorlig tale til det svenske folk og ba de ta ansvar under pandemien. Video: NTB Vis mer

Hardt rammet

Totalt er det registrert 243 129 smittede og 6681 dødsfall som følge av coronaviruset i Sverige, ifølge oversikten til Worldometer.

Stockholm er også en av de hardest rammede hovedstedene i Europa. Bare Madrid er ifølge Aftonbladet verre av en liste på sju byer: Berlin, London, Madrid, Oslo, Paris, Roma og Stockholm.

Gjennomgangen til Aftonbladet viser at det i løpet av pandemien var 2688 coronadødsfall i Stockholm, det vil si 113 døde per 100 000 innbyggere. Bare Madrid var verre med 11 349 dødsfall, 170 per 100 000 innbyggere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer