Svensk åpning

Den offisielle sannheten kommer for en dag når den ikke lenger er til særlig skade for makthaverne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DENNE UKA var det svenskenes tur til å få sitt sjokk, til å miste sin demokratiske dyd og til å gremmes over fortida. Tirsdag la Säkerhetstjänstkommisionen fram 3000 sider med omfattende dokumentasjon om massiv ulovlig overvåking av kommunister, venstreradikalere og andre med systemkritiske holdninger. Tretti år etter IB-affæren får journalistene Jan Guillou og Peter Bratt rett. Rapporten viser at innholdet i deres berømte reportasjer i Folket i Bild/Kulturfront fra begynnelsen av syttitallet var riktig. Rapportens innhold dokumenterer også at statsministrene Olof Palme og Ingvar Carlsson, og forsvarsministrene Sven Andersson og Sten Andersson, har løyet om den uoffisielle etterretningsorganisasjonen IBs forhold til sosialdemokratene.

SVERIGE har altså fått sin Lund-rapport, seks og et halvt år etter den norske. Endelig åpnes dørene til de hemmelige skott i «nøytrale» Sverige.

Sannheten, eller den offisielle bekreftelsen, har sittet lenger inne i Sverige enn her. Vi er derfor i ulike faser når det gjelder oppryddingen av dette kapittelet i historien. Norske myndigheter avslutter sitt oppgjør med gamle synder ved å stenge innsyn i mappene ved årsskiftet. Sverige er helt i startfasen av sin åpningsprosess og kan støtte seg til norske erfaringer i den videre prosessen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer