Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

RS-virus

Svensk barnelege advarer mot RS-virus: - Hold barnet hjemme

Sesongen er i gang også i Norge. 

ADVARER: En svensk barnelege oppfordrer foreldre til å holde små barn hjemme, dersom det er mulig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
ADVARER: En svensk barnelege oppfordrer foreldre til å holde små barn hjemme, dersom det er mulig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I midten av desember 2016 hadde 317 personer personer blitt diagnostisert med RS-virus i Sverige, skriver Skaraborgs Läns tidning.

Det er en økning på 266 tilfeller fra i fjor, hvor antall diagnostiserte på samme tidspunkt var 51.

En barnelege ved Skaraborgs sykehus oppfordrer nå svenske foreldre til å holde småbarn inne.

- Ikke verdt risikoen

- Så godt det er mulig bør man forsøke å unngå å besøke kjøpesentre, matbutikker og lekeland. Unngå busser og fly osv. for å slippe unna smitte. Og hold din nyfødte hjemme, om det går. Tar man med seg den lille ut og handler risikerer man å måtte tilbringe dager på sykehus, om ikke uker. Tro meg, det er ikke verdt den risikoen, sier barnelege Maartje Wijers til den svenske lokalavisa.

Hun understreker imidlertid at man gjerne må gå på tur ute, men at man burde prøve å unngå store forsamlinger.

I Sverige frykter de nå en RS-virus-sesong som likner sesongen for to år siden. Da ble det meldt inn mer enn 5000 positive prøver på virusinfeksjonen.

Ikke meldepliktig i Norge

RS-virusinfeksjon arter seg som regel som en forkjølelse hos større barn og foreldre, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

For små barn kan smitte derimot forårsake alvorlig sykdom.

«Infeksjonen er en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjoner hos spedbarn og små barn», skriver FHI.

Viruset var meldepliktig fra 1975 til 1991. Etter det kommer informasjon om smitte inn til Folkehelseinsituttets frivillige rapporteringssystem. Der skal det årlig ha kommet inn mellom 1000 og 2000 positive prøver for RS-virus.

- Vi har utbrudd hvert år også i Norge. Når sesongen starter, og hvor mange som blir syke varierer fra år til år. I Norge er ikke RS-sykdom meldepliktig, så vi får ikke inn noen fortløpende nasjonal registrering av tilfeller, opplyser Sara Watle, overlege og spesialist i pediatri ved FHI, til Dagbladet.

Sesongen er i gang

Selv om de ikke sitter på tall over totalt antall tilfeller i Norge, kan Watle bekrefte at sesongen er i gang.

- Det er for tidlig å si noe om hvordan årets sesong vil bli. Smittevernrådene endrer seg ikke avhengig av sesong, så vi oppfordrer uansett til god håndhygiene, hostehygiene og å holde seg unna folk som er syke. RS-virus er jo mer alvorlig jo yngre man er, så de minste er mest sårbare. Skulle du ha et barn med alvorlige symptomer eller hvis du er bekymret, så er det viktig å ta kontakt med lege, forteller Watle.

Hun legger til at det er mange sykdommer de gjerne skulle likt å ha bedre oversikt over.

- Men det krever samtidig at man har systemer for det. En mulighet ville være en nasjonal laboratoriedatabase.

I januar 2015 ble det meldt om 80 innleggelser av spedbarn med RS-virus i løpet av vinteren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling