SKANDALEJULEBORDET: Frustrerte gjester kan bare konstatere at de ikke fikk det de hadde betalt for, da de kom på julebordet i Valhall lørdag kveld. Nå viser det seg at svensken bak det hele har ganske mange skandalearrangementer bak seg. Foto: Mette Møller/Dagbladet
SKANDALEJULEBORDET: Frustrerte gjester kan bare konstatere at de ikke fikk det de hadde betalt for, da de kom på julebordet i Valhall lørdag kveld. Nå viser det seg at svensken bak det hele har ganske mange skandalearrangementer bak seg. Foto: Mette Møller/DagbladetVis mer

Svensk bløffmaker står bak julebordsskandalen

Har trikset med artister, gjester og ansatte i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Julegallaen i Oslo i går kveld er årets siste for skandaleselskapet Gastro Event. Neste uke skulle de arrangere julegalla i Bergen, men denne er avlyst. Også fredagens arrangement i Oslo ble avlyst. Og ingen av servitørene har fått lønn.

Hvorvidt arrangørene har tilbakebetalt forhåndsbetalte billetter er helt uvisst. Mennene bak har vært som sunket i jorden siden Dagbladet.no slo opp skandalearrangementet i Vallhall i går.

Svært mange av de omlag 3000 gjestene som fikk sitt julebord ødelagt i går føler seg lurt.

Svensk bløffmaker
Det er Tromsø-selskapet Gastro Event, med daglig leder Sondre Trældal (30) i spissen, som er oppført som arrangør bak de norske julegallaene.

Men i bakgrunnen lurer den svært omstridte svensken Johan Michael Silfverskiöld (41), som står bak det ene skandalearrangementet etter det andre i Sverige.

Han er oppført som eier av Gastro Events, og styrer i tillegg selskapene Julegalla Norge AS og Norwegian Stage AS. I Sverige står han blant annet bak selskapet Nordic Stage, Svensk Nöjesutveckling, Christmas Spectacular Tour og Kepemi AB - samtlige knyttet til tilsvarende skandaler i nabolandet.

Bløffet med artister
I Sverige er Silfverskiöld kanskje mest kjent som mannen bak de skandaløse bløffshowene «Summer spectacular» og «Ladies night», som lokket tusenvis av svensker med artister som Kevin Costner, Tommy Lee, Chris «Mr. Big» Noth og Mikael Persbrandt på plakaten - uten at noen av de var hyret inn eller dukket opp til et eneste sommershow.

I fjor sommer ble arrangementet til slutt avlyst etter en rekke skandaleoppslag i svenske medier. Da reklamerte arrangementet med blant andre sangeren Magnus Carlsson og svenske «Idol-Sebastian», selv om ingen av disse hadde takket ja til å være med på showet.

Liza Minnelli-skandalen
Vinteren ble ikke bedre for Silfverskiöld da en svært ruset Liza Minnelli kollapset på scenen under fjordårets svenske julegalla i Göteborg. Verdensstjernen reiste hjem til USA, og resten av showet - med blant annet Carola - ble avlyst. En rekke gjester krevde billettpengene tilbake.

Like etter trakk en samarbeidsparter svensken for retten i forbindelse selskapets andre julegallaopplegg i Stockholm. En rekke arbeidere hadde ikke fått utbetalt lønn.

I januar i år ramlet nye lik ut av skapet. Da kom Stim, som tilsvarer norske Tono, med et krav på 1,4 millioner svenske kroner som de mener Svensk Nöjesutveckling skylder dem for svenske julegallaarrangementer i 2006.

Allerede på dette tidspunktet hadde selskapet utestående krav på over 4,5 millioner kroner fra ulike aktører, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Nektes å leie lokaler
Akkurat nå stormer det igjen rundt festarrangøren, og hele Christer Sjögrens 40-årsjubileumsshow i Göteborg er i ferd med å havarere. Årsaken er at Svenska Mässan, som eier de enorme lokalene showet skal holdes, nekter å ha noe som helst med Silfverskiöld å gjøre, skriver Dagens Nyheter. Dette skjer etter at andre lokaler i byen har avslått eller brutt med arrangøren.

Silverskiöld og Nordic Stage er uglesett i en rekke svenske byer og kommuner på grunn av uoppgjorte regninger.

Blant de som ikke har fått oppgjør er en rekke kommuner som har leid ut festlokaler, idrettsforeninger som har stilt servitører og personal, aviser som har solgt annonseplasser, vekterselskaper som har stilt vektere, transportselskaper og flere.

Pruter på gjelda
Ifølge svenske Dagens Nyheter har selskapet opp mot 200 betalingsanmerkninger i Sverige. Og nå knyttes også et mystisk svenskeid selskap i Sveits til festarrangørens nettverk av betenkelige virksommheter. Dette selskapet ringer rundt til kreditorer i etterkant av arrangementene og ber om å slippe unna med å betale en fjerdedel av regningen for å unngå skifteretten.

Mange skal ha akseptert fordi en eventuell konkurs ville gjort at de ikke fikk se et rødt øre. På denne måten klarer arrangøren å «prute» ned regningene uten at namsmannen eller andre kreditorer vet hva som foregår.

Namsmannen i Sverige oppgir at selskapet Svensk Nöjesutveckling skylder over 5 millioner kroner uoppgjorte regninger. Men Dagens Nyheter skriver at den virkelige gjelden er opp mot 20 millioner svenske kroner for dette selskapet alene.

Startet allerede i høst
Allerede i høst begynte problemene med det norske julebordsarrangementet. I oktober kunne avisa Sør-Trøndelag avsløre at det hersket full forvirring om hvilke artister som egentlig ville komme på julegallaen.

Det skulle vise seg at verken Espen lind eller Maria Haukaas Storeng ville komme til den trøndeske julegallaen, til tross for at dette ble markedsført.

Og selv om arrangøren hadde flyttet arrangementet fra Trondheim til nabokommunen Orkdal, ble ikke dette oppgitt på nettsidene eller i annonsene.

I starten skal også billettprisene ha vært oppgitt uten at disse var inkludert moms. Dette ga flere kjøpere sjokk da regningen kom.

Får ikke lønn
Etter det Dagbladet.no kjenner til, skal en rekke servitører og medarbeidere ikke ha fått lønn, selv om det er over en måned siden den første julegallaen gikk av stabelen i Tromsø 1 november.

- Endelig har vi fått svar og har info til dere alle om lønn: Tromsø blir utbetalt etter helgen, skriver en av de anvarlige for M&R Management i et forum der rasende medarbeidere etterlyser pengene sine.

M&R har ansvaret for servitørene og servicepersonellet på arrangementet.

Maria H. Johansen i selskapet M&R Management, som har hatt ansvaret for servitørene på Julegalla-arrangementene, sier til Dagbladet.no
at ingen av servitørene har fått betalt ennå.

- Ingen har fått betalt hittil. Vi har fått bekreftet nå at utbetaling vil skje etter helga, sier Johansen.

- Må evaluere
- Jeg kommer tilbake med en pressemelding i løpet av kvelden. Må evaluere en del ting først, sier daglig leder i Gastro Event, Sondre Trælstad, i en kort kommentar til Dagbladet.no. Han vil ikke svare på spørsmål.

Silfverskiöld har ikke svart på Dagbladet.nos henvendelser det siste døgnet.

MISFORNØYDE: Underholdningen er topp, serveringen er en vits, mener Ann-Cecilie Andersen (29) og Madeleine Jacobsen Ausen (20) fra Larvik. De fikk ikke øl og vin selv om de satte seg til bords så tidlig som 18.30. Senere på kvelden ble det satt ut vodkaflasker som plaster på såret.
Foto: METTE MØLLER/DAGBLADET
MISFORNØYDE: Underholdningen er topp, serveringen er en vits, mener Ann-Cecilie Andersen (29) og Madeleine Jacobsen Ausen (20) fra Larvik. De fikk ikke øl og vin selv om de satte seg til bords så tidlig som 18.30. Senere på kvelden ble det satt ut vodkaflasker som plaster på såret. Foto: METTE MØLLER/DAGBLADET Vis mer