Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk-bosatt IS-terrorist utpekt som hovedmannen bak terroren i Brussel og Paris

Delte trolig leilighet med selvmordsbomberne.

MISTENKT HOVEDMANN: Mohamed Belkaid, som gikk under dekknavnet Samir Bouzid, ble observert på et overvåkningskamera i Brussel fire dager etter Paris-terroren. Nøyaktig én uke før angrepene i Brussel ble han skutt og drept av antiterrorpoliti i denne leiligheten i Brussel-bydelen Forest. To menn kom seg ut av leiligheten gjennom det knuste vinduet man kan se på bildet. Foto: Belgisk politi / Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MISTENKT HOVEDMANN: Mohamed Belkaid, som gikk under dekknavnet Samir Bouzid, ble observert på et overvåkningskamera i Brussel fire dager etter Paris-terroren. Nøyaktig én uke før angrepene i Brussel ble han skutt og drept av antiterrorpoliti i denne leiligheten i Brussel-bydelen Forest. To menn kom seg ut av leiligheten gjennom det knuste vinduet man kan se på bildet. Foto: Belgisk politi / Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mohamed Aziz Belkaid (35) bodde flere år i Sverige før han ble skutt og drept av belgisk politi under en antiterror-aksjon forrige uke.

Nå mener belgisk etterretning at Belkaid var leder for terrorcellen som sto bak angrepene i Paris og Brussel, som til sammen kostet 162 mennesker livet, hevder anonyme etterretningskilder overfor CNN

Nøyaktig én uke før angrepene i Brussel aksjonerte belgisk antiterrorpoliti mot en leilighet i bydelen Forest i Brussel. De to brødrene Khalid (27) og Ibrahim El Bakraoui (30), som politiet mener sprengte seg i lufta ved flyplassen og metroen tirsdag, bodde trolig i leiligheten i den rolige gata Rue du Dries like ved Audi-fabrikken i Brussel.

Aksjonen hadde tilknytning til Paris-angrepene der 130 ble drept, og jakten på Europas mest ettersøkte, Salah Abdeslam. Jakten på Abdeslam er blitt omtalt som Europas største menneskejakt. 

Drept Da politiet stormet leiligheten i Forest ble de møtt av en mann som barrikaderte seg og skjøt mot politiet. Mannen var 35 år gamle Mohamed Belkaid som ble skutt og drept

Han ble funnet med et IS-flagg, en Kalasjnikov-rifle og en bok som inneholder «ekstremistlitteratur». Fire politimenn ble skadd i aksjonen, da Belkaid skal ha åpnet ild mot politiet.

To menn klarte å rømme fra leiligheten. Politiet hadde sperret av gata, men i byggets bakgård står en gigantisk tom tomt klar for boligutvikling.

Det var her de to mennene skal ha rømt. De skal ha hoppet ut gjennom vinduet i andre etasje. Dagbladet kom seg onsdag denne uka inn i bakgården. Kjøkkenvinduet er knust, og bare halvannen meter under er det et tak.

TERRORBRØDRE: Khalid (t.v.) og Ibrahim El Bakraoui har lange rulleblad som politiet før ikke har knyttet til islamistisk terror. Khalid sto som leietaker på leiligheten i Forest. Foto: AFP PHOTO / Interpol / NTB scanpix
TERRORBRØDRE: Khalid (t.v.) og Ibrahim El Bakraoui har lange rulleblad som politiet før ikke har knyttet til islamistisk terror. Khalid sto som leietaker på leiligheten i Forest. Foto: AFP PHOTO / Interpol / NTB scanpix Vis mer

Belgiske myndigheter igangsatte en enorm klappjakt på de to rømningene, og det har blitt spekulert kraftig i om Abdeslam kan ha vært én av dem som kom seg unna, men etter avsløringen om at de to Bakraoui-brødrene står bak terrorangrepet, er det også blitt hevdet at det ikke var Abdeslam men brødrene som klarte å unnslippe politiet. 

Etterretningskildene sier nå derimot til CNN at Abdeslam var én av de to som klarte å unnslippe politiet, som følge av at Belkaid åpnet ild mot politiet.

Da Abdesalam selv ble pågrepet i bydelen Molenbeek tre dager etter, sa politiet at fingeravtrykkene hans også ble funnet i leiligheten i Forest.

Det er derfor trolig at han også har oppholdt seg i leiligheten. 

Ifølge etterretningskildene CNN har snakket med skal Belkaid og Najim Laachraoui har styrt angrepene i Paris i november fra en leilighet i Brussel. 

Dømt flere ganger Belkaid som var algerisk statsborger, kom til Sverige i 2010 og bodde sammen en svensk kvinne i Märsta nord for Stockholm fram til 2014, da han forlot landet og reiste til Syria, skriver svenske Aftonbladet

Han var involvert i småkriminalitet da han bodde i Sverige, og ble dømt for flere tilfeller av tyveri og ett tilfelle av grov mishandling. På et tidspunkt ble han også tatt for å ha båret en foldekniv inne i et Ikea-varehus i Barkarby, skriver Expressen.

Det svenske sikkerhetspolitiet har så langt ikke kommentert om det er noen kobling til Sverige.

- Det er for tidlig å si. Vi har kontakt med internasjonale samarbeidspartnere. Vi avventer nå etterforskningen i Frankrike og den som kommer i Belgia, sa pressetalsmann Fredrik Milder onsdag.

Stoppet før Paris-angrepet Mohamed Belkaid ble to måneder før terrorangrepene i Paris stoppet i en bil av politiet sammen med terrorsiktede Salah Abdeslam og Najim Laachraoui, som var en av de to selvmordsbomberne på flyplassen Zaventem i Brussel, på grensa mellom Ungarn og Østerrike.

Leiligheten i Brussel-bydelen Forest hvor Belkaid ble skutt og drept i forrige uke, ble ifølge belgiske medier leid av Khalid El Bakraoui, som sprengte seg selv i lufta på metroen i byen. Hans bror Ibrahim El Bakraoui var den andre selvmordsbomberen på Zaventem, ifølge belgisk politi. 

Etterlyst under falskt navn Etter angrepene i Paris ble Belkaid etterlyst under dekknavnet Samir Bouzid. Belgisk politi gikk den gang ut med overvåkningsbilder, som ble tatt i en Western Union-filial i Brussel fire dager etter terrorangrepene i Paris. Bildene viste han sammen med en mann som gikk under dekknavnet Soufiane Kayal, som politiet nå mener er en av selvmordsbomberne fra Zaventem lufthavn i Brussel tirsdag, Najim Laachraoui. 

Hele Norges coronakart