Svensk bruktbilselger hevder Malthe-Sørenssen ba ham spille falsk kilde i Høiness-saken

Malthe-Sørenssen hevdet det fantes en hemmelig kilde i Dubai med nye opplysninger.

ARVET 100 MILLIONER:  Kjendisadvokat Mona Høiness ble beskyldt for å forfalske testamentet til ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
ARVET 100 MILLIONER: Kjendisadvokat Mona Høiness ble beskyldt for å forfalske testamentet til ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I april 2014 konkluderte lagmannsretten at advokat Mona Høiness ble enearving av formuen til det barnløse og velstående ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl.

Slektningene til Urdahl krevde at testamentet i favør av enearvingen Høiness ble kjent ugyldig. De mente at kjendisadvokaten utsatte den gamle kvinnen for utilbørlig påvirkning da testamentet ble nedtegnet.

Hyret Malthe-Sørenssen Den tidligere journalisten Geir Selvik Malthe-Sørenssen jobbet på den tiden som utreder, og fikk et «åpent» oppdrag av Urdahl-slektningene i september 2012.

Utrederen skulle blant annet sjekke opplysninger om at Per Urdahl skulle ha lest inn et nytt testamente på lydbånd i 2001, året før han døde, og hevdet like etterpå at han satt på opplysninger fra en anonym kilde om at Mona Høiness' ektemann Erik Overgaard skulle oppbevare en pc i Dubai med nye testamentopplysninger.

PC-en skal ha vært til salgs med kompromitterende opplysninger på harddisken om tilblivelsen av det omstridte testamentet. Advokat Fred A. Gade, som representerte Urdahl-slektningene i saken, har forklarte seg overfor lagmannsretten om en anonym telefon han fikk midt under saken.

- Jeg fikk en inngående samtale på min mobil her i retten klokka 17.39 mandag etter at det var slutt for dagen. Samtalen kom fra «ukjent nummer» og varte i ni minutter. Han presenterte seg ikke, men fortalte at han hadde to word-dokumenter på en minnepinne fra den omtalte PC-en, sa Gade i retten.

Nå kan Dagbladet avsløre at det var den samme svenske bruktbilselgeren (51) som spilte falsk etterretningskilde i Treholtbløffen, som hevder at han også ringte Gade.

Overfor VG påstår svensken også at Malthe-Sørensen sendte en faks til Gades advokatkontor i forbindelse med rettsaken.

Innrømmer ny kildebløff Når Dagbladet konfronterer svensken med opplysningene innrømmer han å ha spilt den anonyme innringeren på oppdrag for Malthe-Sørenssen.

- Geir dukket opp i Sverige mens Høiness-saken pågikk. Han ville at jeg skulle ringe advokaten til Urdahl-slektningene og si at jeg hadde tilgang til en PC i Dubai med opplysninger, sier svensken.

- Hvorfor ville han at «kilden» skulle ringe advokaten?

- Det var viktig for Geir å bevise at denne kilden fantes. Vi snakket ikke ganske lenge og jeg ringte bare en gang. Geir sa at jeg måtte snakke på engelsk fordi det ville høre mer troverdig ut.

FIKK ANONYM TELEFON:
Advokat Fred Arne Gade representerte Urdahl-slektningene og sier at han fikk en anonym telefon med anigvelige opplysninger om testamentet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FIKK ANONYM TELEFON: Advokat Fred Arne Gade representerte Urdahl-slektningene og sier at han fikk en anonym telefon med anigvelige opplysninger om testamentet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Hvorfor valgte du å gjøre denne jobben for han?

- På det tidspunktet skyldte Geir meg en betydelig sum, og ifølge han ville dette skaffe meg pengene han skyldte.

- Fikk du pengene?

- Nei, ikke en eneste krone.

- Likevel valgte du å være ny falsk kilde året etter i forbindelse med Treholt-saken hvor du også har hevdet at det arbeidet ville gi deg penger som Malthe-Sørenssen skyldte. Hvorfor det?

- Jeg levde i håpet om at jeg skulle få tilbake penger. Jeg har gitt opp det håpet og vet at jeg aldri kommer til å se snurten av noen penger. Geir har lurt meg også, og jeg kan ikke annet enn å beklage til alle jeg har ført bak lyset, sier svensken.

- Kunne ikke røpe navn på kilde Mette Yvonne Larsen, som representerte Mona Høiness i arvestriden, er ikke overrasket:

- Jeg er overhodet ikke overrasket over Dagbladets opplysninger. Han har skapte mye trøbbel for oss, og jeg har aldri stolt på noe av det som det den mannen har kommet med, sier Larsen.

Malthe-Sørenssen sa i retten at han ikke kunne røpe navnet på kilden, og henviste blant annet til kildevernet.

Ikke overrasket Det var Dagbladet som først omtalte saken i Norge, men kort tid etter at Dagbladet publiserte påstandene fra bruktbilselgeren, rullet VG ut en egen dokumentar om Malthe-Sørensens rolle i arvestriden.

I den er Mona Høiness - som ikke har hatt mulighet til å uttale seg til Dagbladet så langt i dag - også intervjuet.

AVSLØRT FOR JUKS: Geir Selvik Malthe-Sørenssen har innrømmet å stå bak falsk kilde i Treholt-saken. Nå hevder den samme kilden at han ble bedt om utgi seg for å falsk kilde i Høiness-saken. Foto : Khan Farooq/ Dagbladet
AVSLØRT FOR JUKS: Geir Selvik Malthe-Sørenssen har innrømmet å stå bak falsk kilde i Treholt-saken. Nå hevder den samme kilden at han ble bedt om utgi seg for å falsk kilde i Høiness-saken. Foto : Khan Farooq/ Dagbladet Vis mer

I likhet med sin advokat, er hun ikke overrasket over opplysningene, og hun sier hun aldri var redd for å miste millionarven.

- Til det var bevisene som ble lagt frem for amatørmessige. Å høre dette nå etterpå forundrer meg ikke. For jeg visste jo at det bare var tull og bedrageriforsøk. Og hvem skulle ringe og prate om noe sånt? Det måtte jo bare være noen som sto i ledtog med Malthe-Sørenssen, sier Høiness til VG.

- Rett og slett ikke sant Malthe-Sørenssen har ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet Dagbladet. Påstanden om testamentjuks er imidlertid besvart til VG, via hans advokat Jonny Sveen.

Malthe-Sørensen nekter for å ha fått den svenske bruktbilselgeren til å ringe advokat Gade under Høiness-rettsaken, og for å ha fabrikkert en faks til advokatkontoret.

- Når det gjelder påstandene om at jeg har sendt en telefaks til lagmannsretten og bedt N.N. (bruktbilselgerens navn, journ.anm) om å ringe advokaten i saken, er det rett og slett ikke sant. Det som er sant er at jeg snakket med N.N. om saken, fordi han selv nevnte en god venn av seg som en mulig rådgiver, forklarer Malthe-Sørensen i en epost til avisa.

Høiness-saken

• Advokat Mona Høiness er oppført som enearving i testamentet fra 2007 etter barnløse Synnøve Alver Urdahl (død 2011 - 91 år gammel) og Per Urdahl (død 2002 - 92 år gammel). Urdahl opprettet et gjensidig testament i 1968 om at den lengstlevende av de to ektefellene overtar fellesboet.

• Mona Høiness ble først kjent med ekteparet da hun som jusstudent hadde arbeidspraksis på kontoret til høyesterettsadvokat Per Urdahl i Oslo. Hans kone Synnøve var kontorsjef samme sted.

• Åtte Urdahl-slektninger ba byfogden i Oslo om å kjenne testamentet ugyldig. De åtte er: Anne Berit Urdahl, Elisabeth Urdahl Jæger, Hans H. Urdahl, Inger Tone Urdahl Haugen, Kristianne Olea Wikhaug, Laila Landsverk, Randi Unni Gjevre og Torill Kirsten Urdahl Røneid. 

• I dommen fra september 2012 blir kravet avvist. Synnøve Alver Urdahl var i stand til å ta vare på sine egne interesser i rettslig forstand, og det er ingen formelle feil ved testamentet, går det fram av dommen. Slektningene ble sittende igjen med advokatregninger og saksomkostninger på 2,9 millioner kroner, mens Mona Høiness fikk beholde arven — anslått til rundt 100 millioner kroner.   

• Slektningene og deres advokat Fred A. Gade anket arvestriden inn for Borgarting lagmannsrett, men tapte. Utterdahl-slektingene anket ikke saken videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer