GRUNNEN SYNKER: Malmen tas ut fra et lag som går på skrå nedover i fjellet, i retning innover mot og under byens sentrum. Fjellet over sprekker lett. Dette har ført til at grunnen synker.
GRUNNEN SYNKER: Malmen tas ut fra et lag som går på skrå nedover i fjellet, i retning innover mot og under byens sentrum. Fjellet over sprekker lett. Dette har ført til at grunnen synker.Vis mer

Svensk by flyttes tre kilometer

I 2033 vil Kiruna være et annet sted på kartet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Grunnen sprekker under dem, nå flyttes hele byen.

Innen 2033 skal 3000 boliger være revet og fraflyttet, og 3500 nye boliger skal stå klare litt over 3 kilometer øst for dagens sentrum, i Tuolluvaara. Det melder Newser.com.

Et stort synkehull Store forekomster av jernmalm har blitt byen med litt over 18.000 innbyggere sin lykke og ulykke.

Skrøpelig fjell og et enormt nett av gruveganger gjør at grunnen i området i og rundt er preget av farlige synkehull, ustabiliteter og deformering.

Helt siden 50-tallet har deformasjonene fra gruven nærmet seg byen som produserer 90 prosent av alt jernet EU bruker. Det brytes ikke jernmalm under områder som er bebodde, og det er per dags dato ingen bergrom som kan kollapse.

Men ettersom gruvedriften stadig går dypere og mer malm hentes ut, sprekker grunnen sakte men sikkert opp.

Raskere enn antatt I 2003 varslet jernmalmprodusenten LKAB kommunen om at ødeleggelsene ville spre seg raskere enn først antatt. Og i 2011 bestemte de folkevalgte i kommunen at den nye bykjernen skulle ligge tre kilometer lenger øst. I 2015 startet det enorme arbeidet.

Det er foreløpig usikkert hva flytteprosessen vil koste. Men det er dyrt, og gruveselskapet LKAB har punget ut med over 12 milliarder svenske kroner til nå

Flytter 3500 boliger og 21 bygninger I tillegg til å bygge nye boliger innebærer 20-årsplanen også å flytte hele 21 offisielle bygninger, som rådhuset, politihuset, sykehuset, den prisvinnende kirken, og en hel del andre bygninger.

Kommunen har også lagt om infrastruktur som strømnett, vann og avløp, jernbane og hovedveien E10.

Prosjektet kalles «stadsomvandlingen» eller på norsk byforvandlingen, men kalles på folkemunne «flytten». Og det er et team bestående av svenske og norske arkitekter fra arkitektfirmaene White arkitekter og Ghilardi+Hellsten arkitekter som utformer byplanen for nye Kiruna.

På kommunens egne hjemmesider står det at kommunens innbyggere har forståelse for flytteprosessen, men at de forlater sin historie, sine minner og sin identitet. Derfor er det viktig at nye Kiruna blir attraktiv og bra.

 MÅ FLYTTES TRE KILOMETER:  Denne modellen viser hvordan Kiruna vil se ut i 2033. FOTO: AFP PHOTO / HUGUES HONORE
MÅ FLYTTES TRE KILOMETER: Denne modellen viser hvordan Kiruna vil se ut i 2033. FOTO: AFP PHOTO / HUGUES HONORE Vis mer
 DETTE SKAL RIVES OG FLYTTES:  Skrøpelig fjell og et enormt nett av gruveganger gjør at grunnen i området i og rundt Kiruna i Nord-Sverige er preget av farlige synkehull.
DETTE SKAL RIVES OG FLYTTES: Skrøpelig fjell og et enormt nett av gruveganger gjør at grunnen i området i og rundt Kiruna i Nord-Sverige er preget av farlige synkehull. Vis mer
ENORMT ARBEID: I 2011 bestemte de folkevalgte i kommunen at den nye bykjernen skulle ligge tre kilometer lenger øst. I 2015 startet det enorme arbeidet.
ENORMT ARBEID: I 2011 bestemte de folkevalgte i kommunen at den nye bykjernen skulle ligge tre kilometer lenger øst. I 2015 startet det enorme arbeidet. Vis mer